Ondřej Konrád: Vydařená medailová premiéra

29. říjen 2023

„Za sto pět let od vzniku státnosti jsme sice menší, ale nikoli malá země a není třeba, abychom se podceňovali,“ řekl 28. října ve Vladislavském sále prezident Petr Pavel během převážně povzbudivého projevu, ve kterém vyzdvihl jak silnou vlnu solidarity s napadenou Ukrajinou, tak příslušnost České republiky k NATO, „nejsilnější bezpečnostní struktuře na světě“, i Evropské unii s jejím obrovským trhem, již můžeme v postupném vylepšování rovnoprávně ovlivňovat.

A také, že po dlouhé době panuje shoda mezi vrcholnými ústavními představiteli na směřování naší zahraniční politiky a nalezla se i s nejsilnější opoziční stranou.

Bez pitvání

Připomněl ovšem, že potřebujeme nové směry ve vzdělávání i v ekonomice provázané s technologickým vývojem, stát se konkurenceschopnější a tak dále. A že ti, jejichž představy se po roce 1989 nenaplnily, mají tendence vinit z toho demokracii.

Čtěte také

Ale ta, coby vláda lidu, bude jen taková, jakou si ji uděláme. A je tedy nejen velkou příležitostí, ale i společnou odpovědností. A že je třeba potlačit „národně specifickou tendenci ke skeptickému myšlení“ a naučit se opět zkoušet to, co se hned nevede.

Prezident to odlehčeně ilustroval popkulturním citátem: „Padáme proto, abychom se naučili znovu vstávat,“ pocházejícím z filmového Batmana.

K vyvážené řeči z řad opozice výhrady nezazněly, jen Tomiu Okamurovi přišla úmorně dlouhá. Což u rekordmana v minutáži sněmovních vystoupení pobaví. A námitky nepadly ani vůči jménům vyznamenaných. I když u ex-předsedy Ústavního soudu by se například z řad hnutí ANO daly čekat.

Jenže řád T.G.M. pro Pavla Rychetského, tentokrát šlo o nejvyšší, Bílého lva, už roku 2020 podepsal Miloš Zeman. A i když si to po covidové pauze rozdávání medailí kvůli Rychetského kritice jeho postojů rozmyslel, technicky vzato udělení nejspíš platí. Tak to raději nikdo nerozpitvával.

Ondřej Konrád

Radši za Vodičkou a Rajchlem

Poměrně krkolomné by bylo i hledání výhrad k dalším více než šedesáti vyznamenaným. Nejsou mezi nimi Pavlovi osobní přátelé, natož sponzoři jeho kampaně, a nebylo proč zpochybňovat úctyhodné figury z protitotalitních odbojů, včetně Zdeny Mašínové, válečné letce, zachránce životů, významné vědce nebo uznávané umělce.

Ocenění přijali Ida Kelarová a Vladimír Mišík, kteří ho od Zemana odmítli převzít kvůli tomu, jak on k ceremonii přistupoval už jen výběrem hostů. A bez uštěpačných poznámek dokonce prošly vrcholné řády pro Karla Schwarzenberga a Petra Pitharta. Prezidentova premiéra „řádového dne“, což je terminus technicus, se tedy nesporně vydařila.

Zbývá pouze dodat, že historicky poprvé nebyla bez vážnějších důvodů přítomna bývalá hlava státu. Neboť Miloš Zeman dal přednost odpolednímu plesu Českého svazu bojovníků za svobodu předsedy Vodičky za účasti například paní Konečné a pánů Paroubka a Rajchla. Jak kdysi pravil Cicero, Suum cuique. Neboli: Každému, co jeho jest.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Související