Ondřej Konrád: Děkan Ševčík a selhání představivosti

26. říjen 2023

Na první pohled to vypadá jako pouhá formalita. Totiž nutné vyjádření akademického senát Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) k už několik měsíců starému souhlasu jaksi „vyššího“ celoškolního senátu s tím, aby rektor Dvořák odvolal z čela fakulty děkana Ševčíka.

Nezáleží totiž na postoji fakultního senátu. I když se za děkana postaví, rektor ho stejně může funkce zbavit. Jen musí dostat nějaké stanovisko, ano nebo ne. Formalitu.

Jen zběžný výčet

A k té zatím nedošlo. Jakmile začal fakultní senát věc probírat, hned to přerušil kvůli posouzení právních rizik spojených s odvoláním děkana. Což by ale, když už, mělo být starostí rektorátu, nikoli fakultního senátu! A vyhlíželo to tudíž jako čirá záminka k odkladu.

Pak zase došlo k vyžádání zápisu z onoho jarního šestihodinového jednání celouniverzitního senátu. A následovala námitka, že zápis neobsahuje vystoupení všech diskutujících. Zkrátka cokoli k průtahu je dobré.

Čtěte také

Připomínám, že Ševčíkovi vedení VŠE vyčítá dlouhodobě politickou agitaci na akademické půdě (nabádal studenty například volit stranu Trikolóra, jejímž je ekonomickým expertem), šíření dezinformací o covidové epidemii a ukrajinské válce, vulgaritami proložené vystoupení na Vrábelově demonstraci a – coby poslední kapku – pobyt mezi těmi, kdo chtěli v březnu strhnout ukrajinskou vlajku z Národního muzea.

Co je však vlastně závažnější, fakultu za Ševčíkova působení postupně opustila řada prestižních pedagogů, vyučují na ní osoby bez renomé a publikační činnosti, a hlásí se na ni stále méně studentů. Suma sumárum, a to šlo jen o zběžný výčet, Ševčík nejen podle rektora poškozuje jméno školy.

Blíží se rozuzlení?

Čtěte také

Jenže je to, abychom tak řekli, zdatný technolog moci. Daří se mu různými způsoby zbavovat odpůrců a kritiků a podstatné pozice na fakultě jsou obsazeny lidmi vůči němu loajálními. A zřejmě důležitý je pro něho šéf katedry práva na fakultě Vondráček, Ševčíkův advokát a zároveň i místopředseda celouniversitního senátu. Čerstvý pokus Vondráčka z této funkce odvolat o jeden hlas neprošel, rektor jej pouze vyřadil z etické komise.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

O doposud neznámém Vondráčkovi možná ovšem ještě bude slyšet, kauza není u konce. I když by měl fakultní senát zasednout a cosi říci už posledního října. Možná se ale odehraje další pokus nechat konflikt takříkajíc zamražený.

A co když dokonce nebude poslední? U takřka všeho spojeného se Ševčíkem představivost selhává. I když přece ne docela. Protože fakultu prostě záhy nepovede. VŠE bude pak zaručeně čekat vleklý soudní spor. Ale s tím je nutné počítat. A během něho by se fakulta pod novým vedením mohla začít postupně oklepávat.  

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio