Ondřej Konrád: SOCDEM z nesvornosti jednotná

6. říjen 2024

Od soboty mají tři nejviditelnější levicové strany v čele ženy. Jenže tento unikát je bohužel časově limitovaný, protože po opakovaných volebních neúspěších ohlásilo kompletní vedení Zelených rezignaci a předsedkyně Magdalena Davis tudíž na sjezdu za měsíc skončí. I když ji může nahradit samozřejmě také žena.

Čtěte také

Ale to netušíme. Zatímco je jisté, že šéfové KSČM a SOCDEM, tedy Kateřina Konečná a čerstvě zvolená předsedkyně sociálních demokratů Jana Maláčová, mají do budoucna společné plány.

O které především šlo při rozhodování, kdo usedne do nejvyššího křesla SOCDEM po Michalu Šmardovi. Soupeři Maláčové Jiří Dienstbier i Petr Hůla před sblížením s komunisty varovali, ona se před delegáty hradeckého sjezdu zase zaručovala, že strana nepůjde do všeobecných voleb na kandidátce KSČM.

Marné varování

Ale to, dalo by se říci, je více méně obezlička. Neboť Maláčová míní jít s duchovním dítkem Konečné, koalicí Stačilo!, a hlavně proto volbu jednoznačně vyhrála. Sociální demokraté v zapojení do „široké aliance proti ožebračování“, jak Maláčová Stačilo! říká, evidentně spatřují spásnou cestu k oživení strany, která se po výpadku ze sněmovny před třemi roky nachází takřka v klinické smrti.

Takže Dienstbierova slova o alternativě ke spolupráci antisystémové levice v čele s Maláčovou a Konečnou, volání po staré známé ideji moderní levicové strany evropského střihu a hlavně o nepřijatelnosti užšího propojení s komunisty zpochybňujícími naše členství v Evropské unii a v NATO, měla ohlas hlavně u zástupců Mladých sociálních demokratů.

Čtěte také

Jejich předseda Lukáš Ulrych také poukazoval na naprostou absenci jednoty uvnitř strany demonstrovanou na sjezdu nebývale hlasitými diskusemi v zadní části jednacího sálu během rokování. A z oné nejednoty ovšem Maláčová těžila, když ani Dienstbier ani Hůla nemohli delegátům předestřít, kudy z krize ven.

Zatímco jí stačilo ujistit, že pokud se podaří vyjednat jakousi alianci, nebude mít v programu odchod z Unie. A že sociální demokraté nesplynou s komunisty v jeden subjekt. Což asi v plánu opravdu není, aspoň momentálně. Nicméně politická aliance znamená smluvní dohodu. V tomto případě tedy i s KSČM. Byť pod hlavičkou Stačilo! opticky schovanou.

Jít až za Zemana

Takže předsedkyně SOCDEM a komunistů zkrátka hodlají táhnout za jeden provaz. A muselo to být jasné každému v Kulturním domě Střelnice, kde se před jednatřiceti lety stal předsedou tehdejší ČSSD Miloš Zeman a odstartoval výstup strany k nejvyšším metám. Na něco podobného exministryně práce a sociálních věcí pomýšlet zatím jistě nemůže.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale její neskrývaný úmysl úzkého spojení s komunisty jde v jistém smyslu dokonce za Zemana, který se bez komunistů, v minulosti až příliš uvízlých, což se dodnes moc nezměnilo, nakonec na trase do Strakovy akademie obešel. Třebaže by se mu velmi hodili a část straníků si jednotu s KSČM celé roky přála. Tentokrát k tomu dala Janě Maláčové souhlas jasná většina. Kdo ví, k čemu to povede.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio