Ondřej Konrád: Proč volit Andreje Babiše?

6. září 2013

Jak nebýt na rozpacích z toho, že veleúspěšný podnikatel vstupuje do politiky a evidentně k tomu účelu si za miliardy korun pořídí nejčtenější nebulvární deník? Na otázku, co k tomu Andreje Babiše vede, totiž není snadné nalézt odpověď. Jeden z hrstky absolutně nejbohatších lidí v zemi ovšem jakési má.

Za prvé, že se tuzemská politika se nachází v bídném stavu a je třeba ji pozvednout z prachu. To sice může odkývat skoro každý, ale jasné už není, jak a čím kýžené obrody dosáhnout. Natož o tom veřejnost přesvědčit. Když ta má neblahou zkušenost s Věcmi veřejnými. A pak také Babiš opakuje, že kdo dokáže vést k prosperitě soukromé společnosti, bude také dobře řídit stát. Který ovšem žádnou firmou není. A Babiš říká, že znechucení mladí lidé by měli jít k volbám a podpořit úspěšné lidi.

A mezi jmény lídrů krajských kandidátek hnutí ANO několik úspěšných skutečně je. Například zakladatel firmy Best Tomáš Březina, který povede hnutí ve Středních Čechách a ovšem není širší veřejnosti příliš známý. Rozhodně ne tolik jako novinář Martin Komárek (Liberecko). Ale na druhé straně překvapuje výběr jedničky pro Zlínsko - k reportážím Václava Tittelbacha na TV Nova měli přece sportovní diváci vždy značné výhrady. A u Radky Maxové, která ANO povede v Jižních Čechách, lze zase mluvit o propojení s Babišovým podnikáním, neboť jde o manažerku jeho Kosteleckých uzenin.

V širším Babišově týmu se pak v posledních týdnech objevila řada osob známých a respektovaných, vysokoškolský pedagog a ex-senátor Jiří Zlatuška, nebo někdejší eurokomisař Pavel Telička, byť ten půjde za ANO až do evropských voleb. A Babišovi radí, za kampaní budou stát, anebo ANO podporovat mnozí další. Jak napsal ve vtipné nadsázce komentátor Jindřich Šídlo, Babiš nakupuje vše, co lze koupit, jako to dělal Roman Abramovič, když se stal majitelem FC Chelsea. Což je recept chtěj nechtěj oligarchický. A i když Abramovičovi vycházel, v politice tomu tak být vůbec nemusí. Anebo půjde o úspěch jednorázový, tedy ve volbách. Jako tomu bylo u Věci veřejných s dobře vykalkulovaným angažmá Radka Johna, který ale pak v praktické politice zklamal.

Babišovi jde ovšem nyní také především o vstup do sněmovny. Sám proto statečně kráčí do klání v Praze, kde se utká jak s Karlem Schwarzenbergem, ale i s Miroslavou Němcovou, která přijala možná ne tak beznadějnou roli zachránkyně ODS v metropoli. A odborářskému šéfovi Jaroslavu Zavadilovi mohou dávat v Praze hlasy jak sociální demokraté, tak voliči komunistů a příznivci Miloše Zemana. Andrej Babiš to tedy nebude mít rozhodně snadné. Uvidíme ovšem, jak bude vypadat kampaň ANO, zřejmě může mít velmi profesionální parametry. Ale lidé si pořád budou lámat hlavu onou úvodní otázkou, totiž proč podnikatelský miliardář baží po poslanecké lavici. Přesvědčit je, že nemá hlavně soukromé úmysly, bude pro něho dost možná vůbec nejtěžším úkolem. Stejně jako prokázat, že není pouhým populistou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.