Ondřej Konrád: Pirátský soubor otazníků

24. září 2024, aktualizováno

Odejít, nebo neodejít, sice není pro Českou pirátskou stranu v této chvíli „otázka hamletovská“. Ale v okřídlené „být, či nebýt“ se časem přesto může proměnit poměrně snadno. Řeč je samozřejmě o odchodu z vládní koalice, který po propadu ve druhých volbách během ani ne půl roku – a už ohlášené rezignaci vedení –, visí ve vzduchu. 

Neboť část členské základny si už tři roky myslí, že Piráti neměli vůbec do vlády jít. Když kvůli kroužkování „zplakali nad výdělkem“ pouhých čtyř mandátů ze společné kandidátky se Starosty – ti přitom zaznamenali víc než pětinásobný zisk.

Čtěte také

A vládu, která by si ostatně s většinou 104 hlasů ve Sněmovně klidně poradila i bez Pirátů, by přitom v zásadních otázkách mohli i tak podporovat. Už proto, aby nebyli na pomyslné jedné lodi s hnutími ANO a SPD.

A když by se něco členské základně zase obzvlášť nezamlouvalo, přinejmenším by se zdrželi hlasování a zachovali si tvář. Kabinet ministrů by si díky oné většině stejně poradil, a dnes má dokonce s vyhnaným rebelem z hnutí ANO Ivo Vondrákem dokonce hlasů 105. Skoro jako prvá a poměrně suverénní Klausova vláda po rozdělení federace.

Ztratit se z očí?

Jak se Piráti – proslulí svou velmi specifickou vnitřní internetovou demokracií –, na počátku listopadu rozhodnou, to se ovšem bude skoro jistě odvíjet od toho, koho si vyberou do nového nejužšího vedení.

Čtěte také

A jestli se v něm například neobjeví někdo z dosavadních Bartošových místopředsedů. Kupříkladu interně vcelku oblíbená europoslankyně Gregorová, která byla na podzim 2021 proti vstupu do vlády, a nějaký čas jí to vydrželo. I když v poslední době zase překvapivě odchod neprosazovala.

Takže je nad ní vícero otazníků. Šla by do předsednické kandidatury? I když za neúspěchy ve volbách do Evropského parlamentu a do krajů samozřejmě také odpovídá...


A pokud ano, zdálo by se jí rozumnější s Fialovým týmem ještě rok zůstat a být tedy dál na očích veřejnosti? Anebo zavřít dveře, ztratit několik ministerstev i mnoho pozic ve státní správě a do značné míry se vytratit z médií?

Lipavského upřímnost

A kdo jiný by se mohl ujmout šéfovského křesla po Ivanu Bartošovi, je další z otázek, na které dnes těžko najít odpověď. Rezignace celého předsednictva je příliš čerstvá. A dostatečně ji nezpracovali ani sami Piráti, natož političtí pozorovatelé.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Částečně ovšem pobaveni vyjádřením pirátského ministra zahraničí Lipavského, že se strana musí zbavit „komoušů“ a internetové bezbřehé demokracie.

Tím si Lipavský jakoby úmyslně zavřel cestu k případným nápadům ho na nejvyšší post nominovat, když řekl cosi tak nehorázného. Ale leckterým vnějším uším od nejviditelnějšího politika strany pravdivě znějícího.

Autor je komentátor Českého rozhlasu.

Aktualizováno: Premiér Petr Fiala v úterý oznámil, že požádá prezidenta o odvolání Ivana Bartoše z funkcí ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.