Ondřej Konrád: ODS čeká pořád spousta práce

18. leden 2016

Když na podzim roku 2013 přebíral Petr Fiala vedení Občanských demokratů zdecimovaných pádem Nečasovy vlády, stál před nezáviděníhodným úkolem stranu očistit od předchozího období, tedy hlavně od kmotrovství, a pokusit se jí vrátit důvěryhodnost.

V onom prvém bodě, dalo by se říci, Fiala uspěl, i když třeba připomenout, že kmotrové povětšinou stranu sami svižně opustili, jakmile jim přestala být užitečnou. A o zásadnějším obnovení důvěry asi těžko hovořit. Zvlášť když se na tomto sjezdu stala prvou místopředsedkyní Alexandra Udženija, viditelná pražská magistrátní politička ještě z časů Pavla Béma.

A když se do Výkonného výboru dostal kupříkladu Martin Kuba, spojovaný v minulosti s jihočeským stranickým hegemonem Pavlem Dlouhým. Jinými slovy, pokud se strana chce opět ucházet o podstatnější roli na politické scéně, bude toho muset učinit především uvnitř sebe samé.

O tom se ale na sjezdu takřka nehovořilo. Znovuzvolený šéf Fiala se upíral ke kritice stávající vládní koalice a opakovaně varoval před oligarchizací české politiky, tedy před Hnutím ANO.

Jenomže ODS, a třeba spravedlivě přiznat, že v tom není na domácím poli zdaleka sama, se voličům může těžko jevit jako povolaná oligarchizaci bránit. Bez ohledu na to, že Petr Fiala za stále ještě čmoudící pověst ODS nemůže. Neblahého odéru ji ale také doposud nestihl zbavit a sázet na to, že lidé v obavách před Andrejem Babišem sáhnou po nynější pravicové opozici, je chimérické.

Nová první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Na druhé straně si ovšem ODS část svého elektorátu udržela a to je třeba vnímat. Bude však obtížné ho navyšovat. Zvlášť když se o něj musí dělit s TOP 09, což pravicové úsilí tříští. TOP 09 ale po odchodu Karla Schwarzenberga také hledá cestu jak se udržet ve hře, sbližování obou programově příbuzných subjektů se přirozeně nabízí.

Nový předseda „topky“ Miroslav Kalousek se také sjezdu ODS účastnil a poněkud netradičně se pokusil jeho volební část ovlivnit, když hovořil o „nepřátelském vztahu“ dosavadního prvého místopředsedy Jana Zahradila vůči Kalouskově straně. Zahradil následně úplně vypadl z nejužšího vedení strany, což ale těžko Kalousek zapříčinil.

Trojnásobný europoslanec Zahradil spíš v Bruselu a Štrasburku ztratil užší kontakt s členskou základnou. Přesto lze tento Kalouskův výpad chápat jako snahu odstranit případnou překážku k budoucí užší spolupráci, kterou už před sjezdem opatrně připouštěl i Petr Fiala.

Jan Zahradil na konferenci VIZE 2020

Ve chvíli, kdy hnutí ANO míří k dalším vítezstvím a jediným skutečným rivalem mu je ČSSD, ani pravicovým stranám nic jiného nezbývá. Navíc ODS i TOP 09 na tomto křídle politického spektra mohou nepříjemně ohrožovat národovečtí extrémisté. Jak vážně, naznačí na podzim krajské volby.

A jistá naděje pravice spočívá také v tom, že vzestup Andreje Babiše přece jen bude mít své limity. To ale neznamená, že pak nastane kýžená chvíle pro zatím ne dost reflexivní pravici. Ta, jak řečeno, proto musí dělat nejprve mnoho sama se sebou.

ODS je připravena převzít odpovědnost za vedení země, řekl Fiala. Obhájil post předsedy
Na kongres ODS dorazilo méně delegátů než dříve. Podle Fialy se ale strana s krizí už vyrovnala
Jako úkol si beru oslovit malé podnikatele, říká nová první místopředsedkyně ODS

Spustit audio