Ondřej Konrád: Není pivo jako pivo. Musí se na něj koaličně

11. únor 2020

Nedávno bylo na sociálních sítích dost veselo, když si dal jistý důvtipný muž práci a sestavil tabulku rozdílných sazeb daně na pivo.

Alko i nealko, čepované i z láhve nebo plechovky, případně do sklenice přelévané, v provozovně konzumované, nebo ve džbánku domů odnesené, které by měly podle vládního návrhu platit od května. A působí až surrealisticky.

Co už také není pivo

Že se na pivo zkonzumované v provozovně vztahuje 10 %, kdežto natočené do džbánu spadá do 21 %. Totožná sazba platí i pro alko z plechu nebo ze skla vypité uvnitř, což je poněkud nefér oproti už zmíněnému alku i nealku točenému a rovněž na místě vysmahnutému, jak se ve výčepech říkává. A tak dále.

Čtěte také

Žádný div, že se oné tabulce lidé smáli, zatímco premiér, když to prý viděl, „měl chuť řvát vzteky“, jak sám napsal. A zlomyslník by se třeba zeptal, na koho hlavně mohl mít Andrej Babiš vztek?

Ministryně financí Alena Schillerová přišla zase s označením „fake news“, protože šprýmovná tabulka hovoří i o sazbách za nealko pivo, i když to se za pivo nepočítá. Čili fake news jako hrom! I když jinak jsou sazby v tabulce správně. Žertéři hned reagovali: mezi piva se přece nepočítá ani Starobrno! A jak každý ví, ministryně pochází právě z moravské metropole. 

Babiše shazování amatérsky vyhlížejících kroků jeho týmu musí zlobit, je to dokonce nebezpečné. Jenže kompenzace v podobě výzvy hospodským, aby snížili cenu za půllitr, když teď náhle  a jen a jen díky vládě – na jednom vydělají skoro čtyři koruny, zabrat vůbec nemusí. Možná ve větších podnicích, kde bude i nižší sazba na jídlo.

Jen tichá vzpomínka

Čtěte také

Ale volání po levnějším pivu v malých provozovnách nejspíš nepřijde ani takříkajíc zespoda, tedy od štamgastů, doposud žijících v obavách o přežití jediného lokálu široko daleko.

Ovšem tam, kde o něj už přišli a pivo si s přáteli může člověk dát – mimo domova – aspoň do kelímku u stánku (bývají ve vsích při fotbalových hřištích), půjde o nápoj v kategorii 21 %, což se také nezdá zrovna spravedlivé. Zvlášť když se to pentlí ušlechtilým úmyslem pomoci upadajícímu společenskému životu v obcích.

Do kabátu z ostudy, ušitého v dílně hnutí ANO, se přirozeně nechce sociálním demokratům. A tak budou nad zpřehledněním trojité daně v devíti variantách hloubat a přinesou vlastní, snad tedy jednodušší návrh na rokování koaliční rady.

Ondřej Konrád

Nakonec se to jako vždycky nějak uhněte, pivo ve výčepech nezdraží, ale také jen těžko zlevní. A možná se tu a tam definitivně zavře nějaké to žíznivé okno na stadionu. A zbude jen vzpomínka na legrační tabulku a premiérovu chuť řvát vzteky. Ale už třeba ani ne, na koho že to vlastně mělo být.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio