Ondřej Konrád: Nejasná váha TV duelů

24. leden 2023

Těžko zpochybňovat, že konečný výsledek obou prvých přímých voleb hlavy státu značně ovlivnily mohutně sledované debaty finalistů na obrazovkách televizí. Skoro určitě tomu tak bylo v roce 2018 a do značné míry i o pět let dříve. Z čehož by se dalo usuzovat, že se to bude opakovat i letos. A dlouho se s tím také napevno počítalo.

Čtěte také

Však část voličů soustředěných především na porážku Andreje Babiše, jehož postup do druhého kola se bral předem jako hotová věc, takřka do poslední chvíle rozvažovala, jestli proti němu právě v oněch kruciálních duelech může uspět spíš Danuše Nerudová nebo Petr Pavel. I když to v závěrečném příklonu k Pavlovi hrálo podružnější roli. Ale to je jiná věc.

Jablka a hrušky

Nicméně – nejsou dosavadní dvě zkušenosti z týdnu závěrečných televizních soubojů na vyvození jakéhosi pravidla v tak specifické záležitosti přece jen málo? Pokaždé se přece výběr z finální dvojice kandidátů odehrává v jiném čase. V odlišné společenské, vnitropolitické a celosvětové situaci a atmosféře.

Čtěte také

Jde o jiné osobnosti (i když zatím vždy jen soupeřů Miloše Zemana) a o to, co ten nebo onen představuje, jak je známý, předvídatelný, co nabízí, co si od něho slibovat. Anebo jak je případně neakceptovatelný, takřka nesnesitelný. Ve hře, a tou prezidentský plebiscit bohužel trochu je, figuruje množství proměnlivých. Včetně toho, jakými schopnostmi, přesvědčivou strategií a konec konců i vnímáním pojmu fair play disponují týmy finalistů.

A přirovnávat TV diskuse českých prezidentských finalistů k asi skutečně zásadním americkým sice vzdáleně můžeme. Ale kulhá to mohutně. Předcházejí jim časově roztažené, všeobecně viditelné primárky, jde o rivalitu protivných stran a idejí, a hlavně se budoucí „nájemník Bílého domu“ stává zároveň šéfem vlády. Rčení o jablkách a hruškách jako malované.

Z gruntu nový poznatek?

A při pohledu nazpět do Čech vidíme, jak vcelku snadno mohl Zeman na televizních obrazovkách dominovat nad mnohými handicapy limitovanými Schwarzenbergem i Drahošem. A že by tedy z opakovaných vítězství starého bezskrupulózního lišáka vznikla jakási skoro norma.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Ale co když zdání klame? Za sebou máme duel číslo jedna, a to na veřejnoprávní půdě. Leckomu v něm imponoval Babiš, neustále útočící, byť neustále se slovem mír na rtech. A že šlo o signál obratu, který bude dokonán v dalších duelech. Pokud tedy vůbec proběhnou, neboť ani to není z různých důvodů jisté. Ale jestli ano a přesto otočku nepřinesou, bude to zkušenost z gruntu nová a třeba se finálovým střetům napříště už nebude přikládat tak zásadní váha. Za pár dní to bude jasné.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Čekání na prezidenta

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.