Ondřej Konrád: Na václavským Václaváku bylo plno člověků

22. květen 2019

„Už jsem si na to zvykl, to ke svobodě a demokracii patří. Ze začátku to byla iniciativa občanů, nyní se z toho stala volební kampaň do Evropského parlamentu.“

Řekl na margo občanských protestů Andrej Babiš ve víkendovém rozhovoru pro deník Právo. A narážel na fakt, že se při shromážděních na pražském Staroměstském náměstí objevovali také politikové a poslanec ČSSD Dolínek dokonce z pódia plamenně a paradoxně horoval proti instalaci ministryně Benešové do vlády, v níž je ovšem jeho strana.

V hlavní roli AB

Ale při dosavadním vrcholu demonstrací, tedy toto úterý na zpola hustě zaplněném Václavském náměstí, by premiér ani při největší snaze neobjevil jakoukoli stopu volební kampaně. A jestli si na demonstrace opravdu zvykl, mu věřit můžeme, ale nemusíme.

Demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové a proti vládě Andreje Babiše

Mimochodem, odhadem padesátitisícovou, jako byla ta úterní, zatím Babiš nezažil. Tedy mířenou striktně proti jeho osobě. Neboť Benešová, i když lidé opět skandovali jí určené „demisi, demisi“, se už ocitla na druhé koleji a především jde o premiéra.

Karel Hvížďala: Falešný český narativ

Demonstrace na Staroměstském náměstí v Praze 13. května

Společnost je vždy nejkrutější vůči těm, kteří vyzrazují její tajemství a ozřejmují, kde se ona sama svou neupřímností dopouští největší chyby proti sobě.

Podle řady demonstrantů nejen trestně stíhaného někdejšího spolupracovníka StB, ale také nadále ovládajícího Agrofert, který přitom přijímá tučné dotace od Evropské komise. Babiš je tudíž v jejich očích ve střetu zájmů a podnikatelské zájmy stály také za jeho vstupem do politiky. Což – zase – být pravda může i nemusí.

Ambice stát se vysloveně úspěšným politikem Babiš jistě má. Zároveň je ovšem multipodnikatel. A obě tyto role běží tak těsně u sebe, že se nedá vyloučit občasné propletení. Včetně záměrného. A je obtížné si představit, jak by tato podezření mohl Babiš rozptýlit, aniž by odešel buď z politiky, nebo od byznysu.

Protože i když třeba nebude souzen ani odsouzen v kauze Čapí hnízdo, bohaté evropské dotace pro Agrofert (viz vachrlatý čerstvý případ se sto miliony korun na linku k výrobě toastů) tady prostě zůstanou. A nikdo, zřejmě ani mnozí voliči ANO, kterým je to ale asi úplně jedno, nevěří, že se zakladatel hnutí od gigantického holdingu doopravdy odstřihl svěřenským fondem. Nenechte se vysmát. 

Demonstranti a chyba v systému

A ovšem – i když na demonstracích vedle Babiše ministryně Benešová bledne, zapomínáno na ni není. Respektive na podezření, že si ji premiér, možná zanedlouho obžalovaný, nevybral náhodou.

Ondřej Konrád

A stojí za citaci, co řekl v úterý serveru Echo24 předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský: „Vím, že to přineslo pozitivní výsledek. Teď si nikdo z fleku nedovolí odvolat nejvyššího státního zástupce. Kdo ví, jak by bylo bez demonstrací jeho postavení vratší. Přitom by stačilo, kdyby jeho odvolání ministr navrhl a vláda odsouhlasila. To je chyba našeho ústavního systému.“

Tak až se jednou vše, co demonstrantům nyní vadí, dá do pořádku, měla by se asi i napravit ona Rychetským zmíněná chyba. To si ale asi ještě počkáme. I když třeba ne. Až se budeme divit.

Spustit audio