Ondřej Konrád: Mnoho úspěchů v Novém roce přeje ODS!

18. prosinec 2018

Není známo, co vedlo před lety Miloše Zemana nehovořit jako hlava státu k občanům o prvém dni roku. A z obrazovek veřejnoprávní televize.

A proč místo toho přednáší své Vánoční poselství, jak mu říká, už o druhém vánočním svátku v ryze komerční televizi.

Petr Holub: Kubera navrhuje zrušit dotace

Předseda Senátu Jaroslav Kubera

Každá dotace je zločin, přinejmenším bychom ji měli považovat za sprosté slovo. Tak pravil předseda Senátu Jaroslav Kubera v České televizi.

Snad měl pocit, že projevy jeho předchůdce už lidé delší dobu ignorují, a nadto Václav Klaus během svého posledního projevu ve funkci přece vyhlásil tu pro leckoho až skandální amnestii.

A možná se chtěl Zeman vyhnout srovnání s proslovy Václava Havla, i když ty během jeho třináctiletého pobytu na Hradě také postupně trochu zevšedněly. A minimálně onen z 1. ledna 1990 už má pevné místo v historii. A je těžko k překonání. Zatímco na svatého Štěpána před Zemanem žádný politik nevystupoval. 

Bez zájmu pohozenou rukavici se ovšem nyní rozhodl zvednout čerstvý předseda Senátu Jaroslav Kubera. S poukazem, že přece zastává druhý nejvyšší úřad v zemi. Formálně ano, ale jinak jsou hlavně prezident a premiér, ale konec konců i předseda sněmovny poněkud větší šajby.

Lidový vypravěč 

Kubera však zřejmě věří jednak v to, že projev o novoročním poledni lidem chybí a pak ovšem také v sebe. A my zase musíme věřit, že tato jeho víra nevyvěrá z jeho někdejších úspěchů na sjezdech ODS. Kdy vděčným delegátům sladil zdlouhavé rokování lidovými vtípky.

Petr Hartman: Pokus o přeměnu politika Kubery ve státníka

Jaroslav Kubera se stal novým předsedou Senátu

Šestačtyřicet senátorů nabídlo Jaroslavu Kuberovi šanci přeměnit se z politika ve státníka. V nové roli předsedy horní komory parlamentu se jím dlouholetý úspěšný politik ODS hodlá stát.

Stačí přece, že jednoho jadrně se vyjadřujícího ústavního činitele máme, druhý vážně netřeba. A ovšem zmínka o Kuberových vystoupeních k občanským demokratům nám připomíná, že jde o straníka a to nikoli řadového: skoro čtvrtstoletí vedl teplickou radnici, 18 let sedí v horní parlamentní komoře, ale také dva roky v zastupitelstvu Ústeckého kraje.

A v Teplicích letos sice leckoho zklamal, když zase dovedl ODS k vítězství a pak z primátorské funkce couvl. Nicméně se ujal funkce předsedy finančního výboru. Jinými slovy, Kubera nikdy nekandidoval do vyšších postů v ODS, nicméně straníkem byl a je nepřehlédnutelným.

A když nepočítáme komunistické prezidenty, hovořívali k národu na Nový rok jen nadstranický Havel a pak Klaus, který se od původně „své“ ODS stále víc odtahoval.  

Erdoganovský nápad

Nyní se k tomu tedy chystá bytostný straník. S názory na některé otázky spíš svéráznými, a občas dokonce až málem protidemokratickými.

Ondřej Konrád

Jak by se totiž dalo hledět na jeho návrh zvýšit volební hranici pro vstup do sněmovny deseti procent. Zřejmě s tím sice Kubera neuspěje, ale jde o nápad spolehlivě likvidující menší subjekty, a tedy jak z časů opoziční smlouvy. Mimochodem - deset procent musí strany získat v Turecku, to o něčem vypovídá. A nikde na Západě, i to je výmluvné.

A ještě - Kubera sice přímo nenadává spoluobčanům jiných názorů třeba do sluníčkářů nebo havloidů. Ale daleko k tomu nemá a rád například užívá výraz dobrotrusové. Ale uvidíme, třeba ode dneška za 14 dnů překoná sám sebe. Anebo si ho za rok už nepustíme.

Spustit audio

Související