Ondřej Konrád: Levicový severní experiment

7. srpen 2024

Že by k historickému splynutí levice došlo až v hluboké opozici? Tedy mimo Sněmovnu, kde se frustrovaní sociální demokraté i komunisté tři roky nacházejí? Úspěchem v eurovolbách povzbuzená předsedkyně KSČM Kateřina Konečná – byť tuto kontroverzní značku cudně ukryla za název spojení více subjektů Stačilo! – se zřejmě domnívá, že ke spolupráci čas zvolna dozrává. Respektive ho do voleb 2025 moc nezbývá.

Čtěte také

Konečné nechybí sebevědomí, ale ví, že eurovolby jsou jinou kategorií než sněmovní. Spojení na levici se tudíž jeví jako logické.

Jenomže KSČM se aspoň opticky moc neposunula. Kupříkladu  konzervativec – někdo by řekl neostalinista – Josef Skála, momentálně odsouzený za popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy v případě katyňského masakru, byl ještě roku 2018 místopředsedou.

Hrozné věci

A kdo stále vidí KSČM jako přímou dědičku KSČ, tomu se zdá, že Konečná občas říká hrozné věci. Jenomže – a to je past, ve které do značné míry vězí – i kdyby chtěla ubrat a skutečně ubrala, více méně úměrně by ubylo i staro-pamětnických voličů. Spokojených, když Konečná vedle žehrání na EU nebo NATO hovoří o třídním boji a zničení kapitalismu.

Čtěte také

Ačkoli nevíme, jak moc to myslí vážně. Neboť je například na půdě Evropského parlamentu aktivní a nikoli destruktivní, a podle četných svědectví je odbornými radami i konkrétní pomocí velmi užitečná českým podnikatelům. Čili vlastně kapitalistům.

Nicméně KSČM je pořád považovaná za krajní levici. A současné vedení SOC-DEM se s ní spojovat nechce. Předseda Michal Šmarda však musel akceptovat, že v Ústí na Labem půjdou do krajských voleb pod hlavičkou Stačilo! i někteří sociální demokraté.

Na kandidátce, kterou má vést historicky jediný komunistický hejtman Oldřich Bubeníček, řídící Ústecko mezi lety 2012 – 2020 v koalici právě se sociálními demokraty. To Šmardu jistě neposiluje před podzimním rozhodováním SOC-DEM jak dál a s kým v čele. I když samozřejmě bude záležet, jak Bubeníčkova kandidátka uspěje.

S čertem-ďáblem?

A uvnitř sociálních demokratů jsou i tak slyšet hlasy nabádající ke spolupráci s výkonnou Konečnou. Severní experiment je pro ně významný. Jenomže Šmarda nebude zdaleka sám, kdo je citlivý na to, když Konečná mluví o „levicové vlastenecké koalici“. K níž byla ještě nedávno ochotna přizvat stranu PRO Jindřicha Rajchla.

Ondřej Konrád, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

A tak trochu se vůbec spojit s příslovečným čertem-ďáblem. Nadto, jak poznamenáno výše, nemůže přestat říkat, co od ní sentimentální komunističtí voliči očekávají. Skoro by se dalo říct právem.

A co ale pro stranu moderní levice – jíž oproti KSČM sociální demokracie nesporně je – bude vždycky neskousnutelné. A nesouvisí s tím mávání rukou nad údajným anachronismem pojmů levice a pravice. Ony do značné míry pořád platí. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.