Ondřej Konrád: Baxa šéfem ÚS, aneb kdo si počká

5. srpen 2023

Když se stal před deseti lety prezidentem Miloš Zeman a záhy mu spadla do klína šance ustanovit „svoji vládu“ místo padlé Nečasově a po následných předčasných volbách se pokusil známým „lánským pučem“ o převrat v nejsilnější parlamentní straně, tedy sociální demokracii, vysloužil si po právu znechucenou kritiku.

Ovšem s výhradou, že se mu daří optimálním tempem a kvalitním výběrem kandidátů doplňovat průběžně Ústavní soud. Na čemž se nepochybně podílel Zemanem tehdy respektovaný a v předsednické funkci instituce stvrzený Pavel Rychetský, později od čím dál méně pochopitelnějšího prezidenta značně vzdálený.

Potvrzený favorit

A také Zemanův nástupce hned v prvých měsících úřadování neotálí, a i když mu senátoři dávají najevo, že by s nimi coby zásadními v procesu jmenování ústavních soudců mohl nebo spíš měl Petr Pavel o jím navrhovaných osobách víc debatovat. Případně je nechat důkladněji „proklepnout“, jako se to dle četných senátorů mělo stát v případě nakonec schváleného Roberta Fremra, jehož role v dávné kauze se ale bude ještě nějakou chvíli nepochybně probírat.

Čtěte také

A snad proto, aby prezident bezprostředně po rozjitřeném senátorském střetu nad Fremrem klidnil hladinu emocí, jmenoval v pátek ze tří horní komorou akceptovaných ústavní soudkyní zatím toliko Kateřinu Ronovskou, ustavenou zároveň místopředsedkyní po boku minimálně ještě skoro rok ve funkci sloužícího Vojtěcha Šimíčka.

Se kterým se pak bude Ronovská střídat v případném zastupování rovněž od pátečního odpoledne nově jmenovaného předsedy Ústavního soudu Josefa Baxy. Považovaného předem za hlavního favorita na post po za odpočinek odcházejícího Rychetského, který ÚS vedl celé dvě dekády.

Čtěte také

A i když se v posledních řekněme dvou tří letech občas v mediálních vystoupeních ocital na tenkém ledě skrze otevřenou kritiku jak Zemana a jeho pracovního okolí, tak šéfa hnutí ANO Babiše (pokud šlo o prezidentskou kandidaturu), a bylo mu některými hlasy vyčítáno, že se nad rámec svého postavení angažoval pro změnu povinných procent u volebních koalic. V zásadě se ale asi bude hledět na Rychetského dlouhou éru v nejvyšší justiční instanci v zemi pozitivně.

Někdejší hradní kšeftování

Což je samozřejmě pro bývalého předsedu Nejvyššího správního soudu Baxu závazné, byť jistě bude chtít Ústavní soud řídit po svém. Momentálně může být spokojen, že přes květnové škobrtnutí u ústavně právního výboru senátu, což ale byl spíš vzkaz na Hrad než Baxovi, dostál roli favorita.

Ondřej Konrád, Český rozhlas

A že byl konec konců jmenován v prostorách, odkud teprve nedávno vyvanul odér dřívějších dob, v nichž Baxu coby šéfa vlivné instituce zkoušel v některých kauzách ovlivnit kancléř Mynář, a v témže duchu ho oťukával s naznačeným příslibem vedení právě Ústavního soudu prezident Zeman. Za což by podle přesvědčení našich praprapředků mohl klidně skončit v pekle. Tedy samozřejmě nikoli tehdy odmítnuvší Baxa. Věren rovněž starému rčení, že kdo si počká, ten se dočká. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio