Ohrožují Orbán a Le Penová jednotu EU? Žádná jednota v postoji k Ukrajině není, namítá Vondra z ODS

11. duben 2022

V prvním kole francouzských prezidentských voleb uspěla současná hlava státu Emmanuel Macron, aby se v kole druhém utkal s Marine Le Penovou, která navzdory otevřeným kontaktů s Vladimirem Putinem získala hlasy víc než 8 milionů Francouzů. Nakolik by její vítězství ohrozilo jednotu Evropy? Europoslanci Markéta Gregorová (Piráti) a Alexandr Vondra (ODS) si ale nemyslí, že Le Penová vyhraje – postoj Evropské unie k ruskému agresorovi se podle nich nezmění.

„Francie vždy podporovala Ukrajinu a vypadá to, že opět vyhraje Macron, takže nemyslím, že by se něco do budoucna na přístupu členských zemí Evropské unie měnilo,“ odhaduje europoslankyně Gregorová.

Čtěte také

Vondra souhlasí, že velkou změnu nemusíme čekat: „Přestože se mi postoj Viktora Orbána k Rusku a válce na Ukrajině nelíbí, tak mí maďarští kolegové nikdy nic nevetovali a neuchýlí se k tomu ani v budoucnu. Ve Francii vyhraje Macron, takže tam taky nic nehrozí.“

„Ale je to varující, protože ve Francii vidíme, že kdyby o volbách rozhodli ti nejmladší bez jakýchkoliv historických zkušeností, tak bychom asi koukali, protože Macrona v prvním kole voleb podrželi jen senioři,“ odkazuje na preference mladých voličů k extrémní pravici respektive levici europoslanec.

Orbán si vybral nepřítele: Brusel, Sorose, LGBT+ komunitu, na tom naháněl body. Tedy to samé, co dělá Putin – jeho nepřítelem je Západ.
Markéta Gregorová

Podle Gregorové ale čísla ukazují, že jako všude v Evropě i ve Francii je volební účast mladších ročníků nízká:

Čtěte také

„Volba tedy neležela jen na jejich ramenou. Ale ano, mladí lidé spíš volili krajní strany spektra, což ovšem nevyplývá z války na Ukrajině, ale ze samotné osoby Macrona – jak je vnímán poté, co třeba nezvládl žluté vesty a jak byl agresivní stran očkování.“

„Orbán v Maďarsku nevyhrál proto, že by opozice dělala něco špatně, ale protože si kompletně upravil volební systém, aby se mu to hodilo. Také si vybral třídního nepřítele: Brusel, George Sorose, LGBT+ komunitu a na tom naháněl body. Tedy to samé, co dělá doma roky Vladimir Putin – ale jeho nepřítelem je celý prohnilý Západ,“ vysvětluje úspěch šéfa Fideszu politička.

Realitou ale je, že žádný společný postoj Evropské unie není. Řada zemí jako Itálie nebo Španělsko celkem nic na Ukrajinu nedodávají.
Alexandr Vondra

Vondra dodává, že mluvil s několika poslanci maďarského Fideszu, kteří se chlubili Orbánovým vítězstvím:

Alexandr Vondra na 30.sjezdu ODS

„Já jim gratuloval, ale také jsem jim řekl, že dokud nemění postoj k Rusku a zločinům páchaným na Ukrajině, není se o čem bavit. Od té doby maďarský premiér jasně odsoudil masakr v Buči, takže já si počkám na další vyjádření.“

„Realitou ale je, že v tomto smyslu žádný společný postoj Evropské unie není. Řada zemí v jižním křídle jako Itálie nebo Španělsko celkem nic na Ukrajinu nedodávají. Je tedy na členských zemích, aby ony dělaly, co uznají za vhodné. A jsem velmi rád, že je v tomto Česko velmi aktivní,“ chválí občanský demokrat.

Orbán zatím není blázen typu Alexandra Lukašenka, aby něco záměrně narušoval nebo podrýval.
Markéta Gregorová

Europoslankyně přesto považuje Maďarsko za hrozbu pro jednotu EU:

„Orbán zatím není blázen typu Alexandra Lukašenka, aby něco záměrně narušoval nebo podrýval ve smyslu společného postoje Evropské unie. Ale obávám se, že v budoucnu uvidíme ještě větší množství vet a podobného zneužívání toho, že v Radě Evropské unie je zatím nastavena jednomyslnost hlasování v zahraničně politických otázkách. Myslím, že právě proto bychom se měli vc bavit o změně hlasování na kvalifikovanou většinu. Bavíme se o evropské bezpečnosti – a tu bychom si neměli nechat narušit jediným státem.“

V zahraniční politice by měla zůstat jednomyslnost.
Alexandr Vondra

Občanský demokrat ale varuje, že změnu na většinové hlasování v Radě EU by Česko stálo dobré vztahy například s Izraelem. „To je přesně oblast, kde často mnohé velmi vlivné evropské země mají podstatně jiný postoj, protože mají silnou arabskou menšinu. V zahraniční politice by proto měla zůstat jednomyslnost,“ žádá Alexandr Vondra (ODS).

Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti)

„V Evropském parlamentu často hlasujeme o otázkách Izraele a Palestiny a neznamenala jsem, že by byly nějak vychýlené vůči Izraeli a že bychom se museli rozloučit s jeho přátelstvím. Právě teď na příkladu Ruska a toho, že máme v Evropě někoho, jako je Viktor Orbán, vidíme, že se o tom musíme začít víc bavit,“ navrhuje Markéta Gregorová (Piráti).

Poslechněte si celou debatu, ptá se Karolína Koubová.

autoři: Karolína Koubová , oci
Spustit audio

Související