Jiří Leschtina: Pozorně sledujme, kdo v Česku křepčí nad vítězstvím Orbána

5. duben 2022

V nedělních volbách maďarský premiér Viktor Orbán obhájil své autoritářské vůdcovství až zdrcujícím způsobem. Dál tak zůstává jediným ministerským předsedou v Evropské unii podlézavě vstřícným vůči ruskému diktátorovi. Navzdory válečnému peklu, které Vladimir Putin rozpoutal na Ukrajině.

Pro naše putinovce a autoritáře se zjevně stal Orbánův triumf nad spojenou demokratickou opozicí alespoň trochu útěšnou náplastí na traumata, která jim přivodilo vítězství demokratické pětikoalice Petra Fialy (ODS) v loňských sněmovních volbách.

Čtěte také

Vlna euforie zacloumala expremiérem Andrejem Babišem (ANO), který si na podzim přivezl Viktora Orbána do Česka jako předvolební trumf. „Je úžasné, že dokázal porazit slepenec šesti stran, které se proti němu postavily, a opět zvítězil,“ jásal šéf hnutí ANO.

Nadšení jako by mu dalo na okamžik zapomenout, že už není premiérem, když prohlásil, že se těší „na další spolupráci s budoucí novou vládou ve Visegrádské skupině, v rámci Evropské unie i na bilaterární úrovni.“

Samozřejmě že Babiš nepoukázal na to, že Orbánovo vítězství bylo také výsledkem totálního ovládnutí veřejnoprávních a většiny dalších klíčových médií v zemi. Což se Andreji Babišovi nepodařilo, ale bezpochyby se inspirován Orbánem k tomu chystal v dalším premiérském období, které mu naštěstí nebylo dopřáno.

Držet si Orbána od těla

Prezidentu republiky Miloši Zemanovi se v záchvatu nadšení nad Orbánovým vítězstvím dokonce uvolnila narychlo spíchnutá maska kritika ruského agresora. V podlézavém dopise maďarskému premiérovi, který s kremelským diktátorem a dnes již i válečným zločincem spojil svou politickou budoucnost, Zeman napsal: „Není to jen obyčejné vítězství, je to vítězství v současném boji o budoucnost západního světa.“

Čtěte také

A Zemanův předchůdce exprezident Václav Klaus? Posuďte sami, jak bytostně souzní v dopise Orbánovi se svým opozičně smluvním kumpánem z přelomu tisíciletí: „Je to vítězství vaše, vítězství vašeho národa a země, vítězství nás všech.“

Vnucuje se hořká otázka: Jaký obraz Česka nabízejí světu Babiš, Zeman, ale také vůdce SPD Tomio Okamura či zarytý orbánovec z ODS Jan Zahradil? Když se ostentativně radují z vítězství vrcholného politika Unie, který se i po vyhlášení volebních výsledků nerozpakoval označit za svého nepřítele prezidenta Ruskem okupované Ukrajiny Volodymyra Zelenského? A to v okamžiku, kdy celý svět v úděsu hleděl na první záběry ukrajinských civilistů povražděných ruskými vojáky.

Přece jen úlevněji působí strohá gratulace premiéra Petra Fialy, v níž vyjádřil víru, že „Maďarsko se bude po volbách více angažovat v řešení ruské agrese na Ukrajině.“ Fiala zřejmě vychází z názoru některých politologů, podle nichž pragmatický Orbán po uhájení své mocenské pozice nebude bránit ani těm nejtvrdším sankcím Evropské unie vůči Rusku.

Jiří Leschtina

Otázkou ale zůstává, zda v něco takového lze doufat u premiéra, kterého si Putin omotal kolem prstu levným plynem a pro Maďarsko nevýhodným, vyděračským kontraktem na výstavbu jaderné elektrárny.

Každopádně pro Česko a celou Evropskou unii to znamená jediné: Držet si Orbána od těla a v ostražitosti nepolevovat.

Autor je publicista

Spustit audio