Odhalené tajemství lebek bez tváře

14. září 2009

Genetická analýza vyřešila více než 30 let dlouhou záhadu "lebek bez tváře", které byly objeveny v Chile.

Na počátku 70. let minulého století otevřeli archeologové hrobku Coyo Oriente, která leží v jihoamerické poušti Atacama. Objevili v ní 255 lidských lebek, které před 500 až 1000 let patřily místním zemědělcům a chovatelům lam. Čtyři ženské lebky se vymykají tím, že zcela postrádají obličej. Antropologové, kteří jejich záhadu řeší už 30 let, byli přesvědčeni o tom, že těmto ženám "vyžrala" tkáň obličeje nějaká choroba.

Mezi pravděpodobné možnosti přitom počítali rakovinu, tuberkulózu a lepru. Genetická analýza vzorků odebraných z lebek ale ukázala na zcela jiného viníka - prvoka ničivku (Leishmania), který způsobuje onemocnění leishmaniózu. Ženy nejspíš trpěly takzvanou mukokutánní formou, která se projevuje hlubokými vředy kolem nosu, očí a úst a obličej dokáže destruovat stejně jako lepra.

Kožní forma leishmaniózy

Leishmanióza je v pouštní oblasti, kde se nachází hrobka, velmi vzácná. Antropologové se proto domnívají, že čtveřice žen se nejspíš nakazila během obchodování s lidmi z tropických nížin a úpatí And, kde se nemoc vyskytuje častěji.

Výsledky studie zveřejnil PLoS ONE.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.