Od žen se nasává instinkt, od mužů moudrost, říká Benjamin Kuras

12. listopad 2018

Islamismus není jediné politické téma spisovatele, publicisty a dramatika židovského vyznání Benjamina Kurase, i když jsou jeho názory ohledně radikálního přístupu k migranství slyšet v této spojitosti na veřejnosti nejčastěji.

„Je to jedno z témat, které je součástí mého sledování dlouhodobé pomalé sebevraždy západní civilizace. Islamizace je jednou ze zbraní, kterou se zabíjíme, nebo kterou jsme se oslabovali. Dnes ale vidíme také všelijaký genderismus. Ten zase odvádí člověka od sexu,“  komentuje Kuras.

Benjamin Kuras, původním jménem Miloslav Kuraš, je spisovatel, dramatik, překladatel a publicista židovského vyznání. Vystudoval anglistiku na Univerzitě Palackého v Olomouci. V roce 1968 emigroval do Velké Británie, v 70. letech konvertoval k judaismu. Je autorem desítek knih a několika rozhlasových a divadelních her. Působí také jako publicista v několika periodikách. V Česku se pokusil dvakrát o politickou kariéru, nebyl ovšem příliš úspěšný.

„Spoléhat se dá vlastně už jen - a jen trošku na Orbána a Salviniho. Orbán s tím před dvěma, třemi lety začal. Chce zachránit Evropu, nikoli jenom Maďarsko. To je trochu ambiciózní myšlenka. Jenže od té doby, co se k tomu přidal v Itálii Salvini, se to zdá být nadějnější,“ dodává.

Británie není svobodomyslná

Podle spisovatele, který v roce 1968 emigroval do Spojeného království, Britové nejsou svobodomyslným národem.

„Už to ztratili. Například bývalý ministr zahraničí Boris Jonson si zavtipkoval, že ženy zahalené v burkách vypadají jako poštovní schránky. A už na něho najeli jako na velkého islamofoba. Rouhodli, že s ním musí Konzervativní strana zatočit. To už pochází nejen z kruhů antikonzervativních, ale i konzervativců. Británie je nyní snad jediná země západní Evropy, která nemá žádnou stranu, jež by islamizaci vyzdvihla do povědomí médií,“ soudí.

Britové nejsou vzhledem k islamizaci svobodomyslným národem.
Benjamin Kuras

Kromě rodné země také i nadále žije v Londýně, protože v hlavním městě na rodzíl od zbytku země probíhá proces mírumilovně a klidně, přestože dění zasahuje do veřejného prostoru.

Konvertoval jsem jako idealista

Spisovatel a neúspěšný politik, vlastním jménem Miloslav Kuraš, se rozhodl na počátku 70. let konvertovat k judaismu.

I dnešní situace v Íránu je součástí proroctví, říká Karol Sidon

Zemský vrchní rabín, dramatik a spisovatel Karol Sidon

„Upřimně řečeno, o vývoj na planetě se tolik nebojím. Judaismus je tu na místě, protože nám svým způsobem naznačuje cestu, která vede k příchodu mesiáše, záchraně Izraele a lidstva. A to není možné bez porodních bolestí,“ říká zemský vrchní rabín, dramatik a spisovatel Karol Sidon, který přijal vzhledem ke své víře a šabat pozvání do tentokrát předtočené sobotní Osobnosti Plus.

„Byl jsem v Anglii už několik let a cítil jsem se tam stále trochu cizí. Ale přizpůsobující se. Mezitím jsem měl několik mystických zážitků a chtěl jsem si je nějakým způsobem srovnat. Četl jsem několik náboženských knih a judaismus mi přišel nejlogičtější, nejužitečnější a nejvíce inspirující.“

„Ne, že bych byl na počátku papežštější než papež. Ale bral jsem to hodně vážně. Víc jsem se pohyboval ve sféře idealismu, a pak přišlo období, kdy si i moji židovští kamarádi dělali ze mě legraci. Tak jsem to trochu ztlumil. A samozřejmě úlohu v tom hrálo i několik židovských holek, které jsem měl. Tam jsem nasákl určitý instinkt. Od žen se nasává instinkt, od mužů moudrost,“ říká spisovatel.

Za volby děkuji svým čtenářům

V letošních senátních volbách kandidoval Kuras jako nestraník za Realisty. „Jednou za devět let se mi stane, že se naštvu na českou politiku a někdo mě přesvědčí, že bych se měl do toho pokusit praštit. Tak ho poslechnu, a pak to takhle dopadne, že jsem pátý. Zjistil jsem si tak, že mám na Praze 4 celých 2 800 čtenářů, kteří mě volili. Děkuji,“ vzkazuje navzdory neúspěšné kandidatuře.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se ještě, jak se Benjamin Kuras doučoval v Anglii novinařinu, nebo jaké jsou jeho osobní zkušenosti s islamisty pracujícími v BBC a jak je to s anglickým antisemitismem.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související