Kuras: Unie nechce dát Británii fér nabídku. Budeme muset vyskočit do tmy

23. listopad 2017

Datum 29. března 2019 má být pro Velkou Británii dnem, kdy by měla země opustit Evropskou unii. Za jakých podmínek ale stále není jisté. Premiérka Theresa Mayová čelí kritice nejen ze strany opozice, ale i od vlastních lidí z konzervativní strany. Najde současná vláda do konce tohoto roku uspokojivé řešení? Neochromí celý proces brexitu nebývalé tenze uvnitř britského parlamentu?

„Británie se zmítá ve zmatku, ale je to vinou vyjednavačů Evropské unie, kteří se dopouštějí různých podrazů a antibrexitáři ve Velké Británii toho zneužívají,“ uvedl v pořadu Pro a proti publicista a spisovatel Benjamin Kuras. Podle něj je zásadní, že je už rok a půl po referendu a pořád se nic neděje. „Zatím se obě strany handrkují o peníze. Z evropské strany mi to přijde, jako by to bylo handrkování o koberce na perském trhu.“

Novinář Jiří Hošek ze zpravodajského webu Seznam.cz souhlasí, že Británií zmítá chaos. „Ale je primárně způsobený nepřipraveností britské vlády zahájit rozhovory a ujasnit si priority. Také postavení Theresy Mayové je velmi nejisté, v podstatě kráčí od porážky k porážce.“ „Premiérčiny slabosti jsou si vědomi jak unijní vyjednavači, tak její rivalové uvnitř konzervativní strany a samozřejmě ti, kteří si brexit nepřejí.“ Podívejte se na celý pořad na videu:

Spustit audio