Od 1. července platí nový evropský covid pas. Pokud je vše v pořádku, čtečka ukáže zelenou

30. červen 2021

V celé Evropské unii začíná od 1. července platit digitální covid certifikát, který lidem usnadňuje pohyb po Evropě. Jaké druhy certifikátů existují a jak získat ten evropský, rozebere v dalším díle seriálu Koronafokus redaktorka Eva Kézrová.

Pokud máte otázky související s covidem-19, můžete nám je zaslat na adresu covid@rozhlas.cz. Ve vysílání na ně odpovíme.

Certifikáty lze získat přes očkovací portál občana na stránkách ocko.uzis.cz. Přihlásit je možné se hned třemi způsoby: přes rodné číslo a občanský průkaz, nebo přes bankovní e-identitu, anebo prostřednictvím e-mailu.

Ve složce svých certifikátů se nachází také tři varianty – potvrzení o očkování, ať už po první nebo druhé dávce, dál certifikáty stvrzující prodělání nemoci, anebo výsledky posledních PCR či antigenních testů.

Čtěte také

Všechno lze vytisknout či stáhnout do validační aplikace Tečka, přičemž tyto certifikáty s unikátním QR kódem jsou od 1. července 2021 platné v celé Evropské unii.

„Státy EU se dohodly. Z toho plyne nařízení, že nové certifikáty mají mít určité prvky, které mají být shodné ve všech zemích Unie,“ popisuje Lukáš Trnka z Národní agentury pro komunikační a informační technologie, která portál spravuje. 

Pozor na podmínky konkrétních zemí

Každý stát má ovšem vlastní podmínky pro vstup do země, ať už se to týká délky platnosti testů anebo uznávání očkování po první dávce.

Vždy je potřeba si tyto konkrétní podmínky přečíst, a to na stránce dovolena2021, respektive na covidovém portálu covid.gov.cz. Úředníci tam uvádí aktuální informace o pravidlech v době covidové pandemie nejen v cizině, ale i u nás.

Zatím to stoprocentně nefunguje...

Čtěte také

Problém s certifikáty lze vyřešit na lince 1221, ovšem tato rada na sklonku června nemusí fungovat. V případě certifikátu po očkování se totiž na lince můžete dozvědět, že máte kontaktovat praktického lékaře, nebo „své“ očkovací místo. Ti mají přístup do ISINu, tedy informačního systému infekčních nemocí, a zadávají tam veškeré informace, včetně vašeho telefonního čísla.

Případně můžete praktického lékaře požádat, aby vám certifikát vytiskl, anebo poslal mailem. Pokud ale nemáte přístup k internetu, můžete o tisk certifikátu požádat přímo na očkovacím místě.

QR kód v Unii

Nejpodstatnější na evropském covidovém certifikátu je unikátní QR kód. Chybí v něm číslo cestovního dokladu, což je záměr, aby informací nebylo zbytečně mnoho. Všechny členské země si totiž musely vytvořit speciální čtecí aplikaci kódů.

Čtěte také

Lukáš Trnka přibližuje, co všechno certifikační QR kód obsahuje: „Jsou tam podpisové validační klíče – to aby čtecí aplikace poznala, že certifikát vydala zodpovědná autorita. Pak je tam jméno, příjmení a datum narození, druh, značka a šarže vakcíny, výrobce vakcíny, počet dávek, datum očkování a kdo ten certifikát vydal.“

„QR kód slouží k tomu, aby státy EU podle svých nastavených podmínek mohly považovat člověka za buď takzvaně červeného, to znamená, že certifikát nevyhovuje. Anebo zeleného, to znamená, že vyhovuje,“ dodává.

Čtečky založené na stejném principu budou i u v Česku používat třeba pořadatelé koncertů nebo provozovatelé koupališť při kontrole certifikátů. Neuvidí žádná data, jen barvu: zelená v pořádku, červená stop.

Zeptejte se redaktorů Českého rozhlasu na dění kolem epidemie covidu-19 v Česku i vy. Otázky posílejte na covid@rozhlas.cz, odpovíme na ně ve vysílání Plusu. 

Poradnu Koronafokus vysíláme od pondělí do pátku v 9:15.

autor: Eva Kézrová
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.