Obezita u dětí? Řešíme jídlo, ale klíčem pro život je pohyb, říká obezitolog Matoulek

9. červen 2024

Víc než miliarda lidí na světě je obézních, za posledních 50 let se jejich počet celosvětově ztrojnásobil. Stále více zemí čelí rostoucímu počtu lidí s nadváhou či obezitou. Proč stále tloustneme a jak tento celosvětový trend zvrátit? V pořadu Leonardo Plus odpovídá přední český obezitolog Martin Matoulek.

V roce 2030 bude podle odhadů Světové zdravotnické organizace obézní více než třetina Čechů, což už teď české zdravotnictví stojí 30 miliard ročně.

Čtěte také

Největší obavy ale vzbuzuje dětská obezita. Z nedávného průzkumu agentury STEM vyplynulo, že přes 6 procent dětí od 2 do 7 let má už pediatrem diagnostikovanou nadváhu. Častá domněnka, že dítě z nadváhy s jistotou vyroste, je ale mylná.

„85 procent dětí, které mají nadváhu a obezitu, ji bude mít i v dospělosti. Jen 10 procent má to štěstí, že změní životní styl,“ popisuje Martin Matoulek.

Příčinou u dětí nebývají jen genetické predispozice, ale i stravovací návyky, které jim předávají rodiče. „Když je dítěti špatně, tak dostane něco dobrého. Když se něco slaví, tak zase něco dobrého,“ uvádí příklad obezitolog.

Pohyb

Řešení ale podle Matoulka nespočívá jen v tom, aby rodiče dětem vysvětlovali, co mají a nemají jíst. „Všichni řešíme jídlo, ale klíčem pro život je pohyb. Dětství je období, kdy můžeme fixovat fyzickou námahu s příjemným zážitkem,“ vysvětluje lékař. To se poté zhodnotí v budoucnosti.

Navíc začlenění aktivit a pohybu do života může zpětně ovlivnit i náš jídelníček. „Když zvýšíte svoji zdatnost, tak se nezávisle na vůli mění chuťové preference,“ podotýká obezitolog.

Když zvýšíte svoji zdatnost, tak se mění chuťové preference
Martin Matoulek o jídle a pohybu

„Když se pravidelně hýbete, začnete automaticky a pravidelně jíst. Jako by si tělo říkalo, že pro regeneraci a obnovu potřebuje víc komplexních sacharidů, proteinů a má menší chuť na tuky,“ vysvětluje Matoulek.

Rodiče by také měli dodržovat dobré jídelní návyky společně s dětmi. „To znamená, že mají společnou snídani nebo sedí spolu u stolu u večeře. Když se tohle do dětí pravidelně dostává, tak mají do budoucna velkou šanci fungovat,“ uzavírá obezitolog.

Jak se proměnily statistiky obezity po covidu? Proč je mýtus, že obézní lidé jsou méně ve stresu a spokojenější? A jaké technologie se používají pro léčbu obezity? Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.