Obezita jako problém venkova? Lidé tam podle vědců tloustnou víc než ve městech

13. květen 2019

Lidé na venkově přibývají na váze více než lidé než ve městech, alespoň pokud vezmeme celosvětový průměr. Odborníci tak budou muset přehodnotit dosavadní boj proti obezitě. V nejnovějším vydání vědeckého časopisu Nature o tom píše mezinárodní vědecký tým.

Mezinárodní tým odborníků porovnal celosvětová data o indexu tělesné hmotnosti (BMI), která byla nashromážděna ve více než dvou tisících studií za poslední tři desetiletí. A zjistili tak, že problém obezity se překvapivě více týká venkova než města.

Z dostupných dat vyplývá, že v celkovém průměru pochází z venkova až 55 % lidí trpících obezitou.

Závěry tak boří dosavadní představy o příčinách epidemie obezity a podněcují změny ve způsobu boje proti této civilizační chorobě. Doposud se totiž cílilo zejména na městský životní styl.

Předpoklad, že lidé ve městech se obecně méně hýbou a jedí více průmyslově zpracovaných potravin, se tedy ukazuje jako lichý. Svou roli by mohlo hrát třeba to, že lidé ve vesnicích často jezdí autem do práce i na nákupy a přichází tak o možnost poměrně přirozeného pohybu. 

Profesor Berry Popkin z univerzity v Severní Karolíně je přitom přesvědčen, že hlavním nedostatkem venkova je samotné stravování. „Lidé na venkově by měli dostat možnost, aby začali jíst zdravěji, jako lidé ve městech,“ říká.

autoři: Martin Srb , marz
Spustit audio

Související