Obchvat Plzně

16. prosinec 2003

V okamžicích, kdy na mnoha místech naší republiky došlo vinou nepříznivého počasí ke kolapsu dopravy, se slavnostně otevíral dálniční obchvat Plzně. Pásku stříhali premiér, ministr dopravy a také evropský komisař Günter Verheugen, který označil dálnici D5 za jednu z nejdůležitějších částí evropské infrastruktury.

Pro lidi z Plzně je ovšem včerejšek především historickým datem, kdy jejich městem přestalo projíždět čtyři tisíce pět set kamionů denně. Zprovozněný obchvat měří šestadvacet kilometrů, přičemž důležitější než délka bylo rozhodování o jeho trase.

Deset let trvaly spory, ve kterých se střetávaly ekonomické zájmy stavebních firem, zájmy občanů v sousedství zamýšlené dálnice a výhrady ochránců přírody. Stavbě, která zřejmě nakonec přijde na víc než třináct miliard korun, spíše zůstane přívlastek "kontroverzní", než že bychom o ní mohli mluvit jako o levné, ekologické či ohleduplné k lidem v její blízkosti.

Zbývá šance zajistit plzeňskému obchvatu alespoň přívlastek "bezpečný". První kamion pravda havaroval na plzeňském obchvatu pár minut po té, co politici slavnostně přestřihli pásky, nicméně podepsalo se na tom husté sněžení a nesrovnatelně hůře mimochodem dopadli včera řidiči na dálnici z Brna do Prahy.

Bezpečnosti plzeňského obchvatu by měl prospět záměr zamezit budování reklamních ploch, které rozptylují řidiče. Skeptici pochybují o tom, že se něco takového může podařit, neboť není nic silnějšího než reklama. Navíc nelze od reklamních tvůrců žádat, aby vymýšleli bezpečná reklamní sdělení, kterých by si řidič nepovšiml kupříkladu proto, že by billboardy jako chameleón splývaly s okolním prostředím.

Smyslem reklamy u silnice je řidiče zaujmout, i kdyby ho to mělo stát život. My za to zkrátka stojíme.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.