Obchodníci si EET pochvalují, narovnalo podnikatelské prostředí, říká prezidentka svazu

1. březen 2018

Ve čtvrtek 1. března je to přesně rok, kdy své tržby začali ukládat do systému elektronické evidence tržeb (EET) i podnikatelé v maloobchodě a velkoobchodě. Dohromady nyní eviduje tržby téměř 166 tisíc poplatníků, kteří si podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové na novou povinnost zvykli velmi rychle.

„Většina obchodníků už nějaký pokladní systém předtím měla, ti menší se museli přizpůsobit, ale zásadní problémy obchodníci podle našich informací neměli,“ uvádí.

Členové svazu si prý zavedení EET pochvalují, protože vedlo k narovnání podnikatelského prostředí. „Malé večerky i nepotravinové prodejny v nákupních centrech se buď přizpůsobily, nebo skončily. Stále ale jsou prodejny, které EET nezavedly, a tady apelujeme, aby finanční ředitelství opravdu důsledně kontrolovalo,“ dodává.

Kvůli evidenci tržeb podle ní skončilo jen minimum obchodníků a ti navíc často založili novou živnost. „Bylo to asi spíše z toho důvodu, aby nebyla dohledatelná výše tržeb, kterou měli před a po zavedení EET. Tohle se ale týkalo především restaurací,“ upozorňuje Nováková. Hoteliéři a restauratéři své tržby musí evidovat už od 1. prosince 2016.

autor: bum
Spustit audio