Občanské fórum se jednou prostě rozpadnout muselo

4. květen 2021

Občanské fórum (OF) vzniklo spontánně jako hnutí občanů. Nešlo tedy o klasickou politickou stranu. Po sametové revoluci byl pojem „strana“ pro občany zprofanovaný, a tak hlavy hnutí prosazovali koncept nepolitické politiky. Letos je to 30 let, kdy je značka OF už jen minulostí.

Občanské fórum se rozpadlo a jak v cyklu 30 let poté vysvětluje Jiří Suk z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, důvodů bylo víc.

Byla to absence pevné organizační struktury, rozdílné názory na aktuální politickou situaci a další minusy uvnitř, které tuto platformu oslabovaly, což nakonec vedlo k jejímu zániku. OF ale představovalo jakýsi katalyzátor, který výrazně ovlivnil nejen povahu stranického systému republiky, ale i jeho postupnou dynamiku.

Tribuna na Letné - Občanské fórum

Václav Klaus na celorepublikovém sněmu v roce 1991 v pražské Lucerně prohlásil, že v programu musí být jasně zakotveno, jestli to bude strana extrémně pravicová, pravicová od středu či jakákoliv jiná. Samotný proces dezintegrace Občanského fóra tak začínal už v polovině ledna 1991, a akceleroval velice rychle.

Livia Klausová a Václav Klaus

Sněm, který se v Praze konal ve dnech 12. a 13. ledna, rozhodl o definitivní transformaci OF v politickou stranu. Začátkem 1991 se OF i jeho poslanecké kluby rozpadly na samostatné politické subjekty: ODA, ODS, Občanské hnutí a další.

Poslední sněm Občanského fóra z 23. února 1991 se odehrával v rezignovaném prostředí. Z OF se stalo hnutí dvou subjektů – Občanské demokratické strany a Občanského hnutí, zastřešené koordinačním výborem.

Dá se říct, že konglomerát lidí v OF utvářel povahu hnutí, které svými myšlenkami, tendencí uvažování v časovém kontextu ovlivnilo rámec interakcí stranického systému první poloviny 90. let.

Poslechněte si celý díl série 30 let poté Lenky Kopecké. 

autor: Lenka Kopecká
Spustit audio

Související