Občan teď tahá za kratší konec provazu, stavební zákon vztah lidí a státu změní, věří architekt Kasl

11. květen 2021

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová hájí nový stavební zákon s tím, že umožní stavět snadněji a rychleji. „Potřeba změny je neustálá. To, co se s tím zákonem postupně stalo, je komplikované a smutné, ale pořád chci být optimistou, že se podaří přijmout takový zákon, který zrychlí a zlepší proces výstavby,“ věří architekt Jan Kasl.

Předseda České komory architektů si všímá změny názvu zákona, ze kterého vypadlo sousloví územní plánování. „To, co je základem výstavby, tedy dobře naplánované sídlo, tak zmizelo z názvu. A je to poznat i z obsahu,“ poznamenává.

Čtěte také

Pozastavuje se i nad tím, že vláda nyní ve sněmovně neprosazuje svůj návrh, ale komplexní pozměňovací návrh, který předložil poslanec Martin Kolovratník (ANO). A s pozměňovacími návrhy přicházejí i další poslanci.

„Myslím, že to není výjimka. Ke každému zákonu, ať je to myslivost, včelařina, zahrádky nebo stavební zákon, vždycky se najde 200 expertů. Spíš mě ale trápí, aby zákon vydržel po volbách. Stavební zákon je jako penzijní reforma, musí vydržet 50 let,“ zdůrazňuje Kasl, který premiéra Andreje Babiše (ANO) přesvědčoval, aby se zákon nesnažil prosadit silou.

Ke každému zákonu, ať je to myslivost, včelařina, zahrádky nebo stavební zákon, vždycky se najde 200 expertů.
Jan Kasl

Opoziční strany kritizují například vznik stavebního super úřadu, ten ale podle Kasla pouze soustředí síly ze stávajícího systému. „Zeptejte se vedoucích stavebních odborů, jak se cítí, když jim samospráva nařizuje, že když něco (ne)vydají, tak je odvolají,“ upozorňuje.

Jeden úřad, jedno povolení

Nejvyšší stavební úřad by mohl sídlit v Ostravě, což by podle Kasla mohlo pomoci zpřetrhat různé personální vazby. Úřad by stál nad specializovaným stavebním úřadem, který má povolovat velké stavby, jako jsou dálnice, vysokorychlostní tratě nebo atomové elektrárny.

Čtěte také

„Pražský okruh se povoluje na jednom stavebním úřadě jedné pražské městské části. Je mi líto té referentky a vedoucího, to prostě není práce, kterou mohou zvládnout. Oni mají povolovat bytové domy a menší areály, ale ne dálnici,“ podotýká Kasl.

Podle České komory architektů by měl platit princip „jedno povolení na jednom úřadě“ a je třeba omezit závazná stanoviska dotčených orgánů, proti nimž se nelze odvolat a lze je zpochybnit až ve výsledném rozhodnutí stavebního úřadu.

„Trochu se podaří vyvážit práva občanů a státu, dnes je občan na tom kratším konci provazu. Pak se také povede zjednodušit dokumentaci a tím zkrátit dobu jejího zpracování, a především projednávání,“ věří Kasl.

Trochu se podaří vyvážit práva občanů a státu, dnes je občan na tom kratším konci provazu.
Jan Kasl

Zároveň odmítá kritiku ekologů, že tím de facto skončí ochrana životního prostředí, podobně jako památek a dalších veřejných zájmů. Nic z toho prý nepřijde zkrátka.

Čtěte také

„Památkáři a chráněná krajinná území zůstávají trochu mimo, budou dál vydávat svá závazná stanoviska, ale bude se to týkat pouze vymezených území. Odbor památkové péče se nebude muset vyjadřovat k rekonstrukci rodinného domku v katastrálním území Strašnice, které je součástí ochranného pásma, ale je to naprosto nedůležité a jen jim to bere kapacitu,“ zdůrazňuje.

Budou se podle nového stavebního zákona stavět byty bez oken? Poslechněte si v záznamu Interview Plus.

Spustit audio

Související