Obce podepisují petici proti redukci stavebních úřadů, kterou navrhuje nový stavební zákon

30. duben 2021

K petici Sdružení místních samospráv za zachování stavebních úřadů v obcích se připojují i města a vesnice z Přerovska. Zatímco ministerstvo pro místní rozvoj si od této změny slibuje například rychlejší povolování velkých staveb, její odpůrci jsou přesvědčení, že zhorší dostupnost stavebních úřadů. Zákonem se má Poslanecká sněmovna zabývat příští týden.

Stavební úřad v Dřevohosticích řídí jediný člověk. Věra Obkráčilová. Agendu vede také pro dalších jedenáct obcí. „Je to region, řekla bych, do deseti kilometrů,” říká Obkráčilová. Podle svých slov vyřizuje především stavební povolení, ohlášení staveb, územní rozhodnutí nebo demolice. Dřevohostice o svůj stavební úřad rozhodně přijít nechtějí. Funguje tady už více než 50 let. „Bylo by to hodně komplikované, protože my, jako obec, těch oprav, stavebních a investičních akcí děláme za rok sedm, osm. Museli bychom se vším jezdit na magistrát,” říká nezávislý starosta Petr Dostál.

Vyřizovat stavební agendu do dvacet kilometrů vzdáleného Přerova nechce jezdit ani nezávislý starosta nedalekého Bezuchova Zdeněk Pospíšilík. Spolupráci s dřevohostickým úřadem si pochvaluje. „Pro ty občany je to bližší, dopravní situace v Přerově je v současné době katastrofální, takže tam se dostat nebo někde zaparkovat je katastrofa,” říká Pospíšilík.

Petici za zachování stavebních úřadů v působnosti obcí za jediný týden podepsalo více než jedenáct stovek lidí. „Pokud ta petice neuspěje v tom smyslu, že s námi někdo začne věcně diskutovat a argumentačně brát ty naše názory vážně, tak připravíme shromáždění a opravdu přijdeme s cihlami, které by měly zatarasit vchod do Poslanecké sněmovny,” hrozí iniciátor petice Petr Halada, předseda středočeského sdružení místních samospráv. Petici chce předat premiérovi.

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček tvrdí, že centralizací úřadů výrazně ušetří a nebude potřeba ani přijímat nové zaměstnance. “Protože ti současní přejdou z části pod stát, a díky jednoduššímu zákonu také ubude zhruba čtyřicet procent agendy. Podle výpočtů jsou roční náklady v modelu čisté státní stavební správy zhruba 4,1 miliardy korun,” vysvětluje Frček. Pokud poslanci návrh stavebního zákona schválí, bude účinný od 1. července 2023.

autor: kra
Spustit audio