O konferenci

Konference Evropa bez železné opony: 30 let svobody, kterou organizuje Český rozhlas Plus 11. listopadu 2019, přivádí do Prahy významné aktéry revolucí roku 1989 a také sociology, politology a historiky, kteří mají co říct k vývoji liberální demokracie ve střední Evropě a západním světě. 

(Vstup jen po předchozí registraci!)

Bývalý polský prezident a laureát Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa, bývalý český premiér a prezident Václav Klaus, bývalá diplomatka a kandidátka na slovenskou prezidentku Magda Vášáryová, americký politolog, autor knihy Lid versus demokracie Yascha Mounk, blízký spolupracovník Václava Havla, diplomat Michael Žantovský, profesor Jiří Přibáň z Cardiffské univerzity, spoluzakladatel strany Fidesz Tamás Deutsch, historik, šéfredaktor deníku Gazeta Wyborcza Adam Michnik a další účastníci se budou zabývat souvislostmi událostí roku 1989, následujícími 30 lety v zemích střední Evropy a stavem demokracie na počátku 21. století.

Partnery konference jsou Národní muzeum (v jeho Nové budově se konference koná), Univerzita Karlova (v auditoriu zasednou především studenti českých vysokých škol), Hlavní město Praha, Akademie věd České republiky, Knihovna Václava Havla, velvyslanectví USA v Praze a Rádio Svobodná Evropa.

Na konferenci budou představeny také hlavní výsledky unikátního výzkumu zadaného Českým rozhlasem Rozděleni svobodou: 30 let české společnosti. Vystoupí s nimi jedna ze spoluautorek výzkumu Paulína Tabery ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR.

Za finanční podpory hlavního města Prahy.
Projekt je podpořený grantem Velvyslanectví USA v Praze.
Český rozhlas děkuje všem partnerům konference.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.