O Bulharsku a Bulharech

1. březen 2013
Zaostřeno na cizince

O Bulharsku a Bulharech bylo v poslední době hodně slyšet, nejen v českých médiích.

V pořadu Zaostřeno, tentokrát na cizineckou tematiku, zaměříme pozornost na ty, kteří z Bulharska odcházejí za prací. Například do Česka – nečeká je tu totiž vždy ráj a to, že jsou rovněž členy EU pro ně není vždy výhoda. Proč? O tom a o bulharské mentalitě a kultuře si poslechněte v našem pořadu 2. března v 18.10 a s reprízou ve 23.40.

Hosté: antropoložka Rumyana Georgieva ajejí syn Stamen, vysokoškolský pedagog a pracovník Bulharského kulturního institutu Dobromir Grigorov, Ina Avramioti (organizace La Strada), Hana Viktorová, Diakonie ČCE - středisko Západní Čechy.

Připravila Daniela Vrbová.

Archiv audio záznamů, které vysílala Šestka, naleznete v iRádiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.