Nůžky mezi chudými a bohatými se rozevírají. Pomoci by mohly majetkové daně, říká ekonom

23. leden 2019

Loni se opět prohloubila propast mezi chudými a bohatými. Jak vyplývá ze zprávy britské nevládní organizace Oxfam, 26 nejbohatších miliardářů vlastní stejný majetek jako celá chudší polovina planety. Čím to je, že bohatí bohatnou a chudí chudnou?

Podle hlavního ekonoma Patria Finance Jana Bureše je to dáno tím, že se až do loňského října relativně dařilo akciovým trhům a jmění nejbohatších lidí světa se tak výrazně zvětšilo.

Lidstvo bohatne, tvrdí ekonom. Nepředávejme ale moc do rukou oligarchů tak snadno, varuje teolog

Tomáš Tožička

Čtyři pětiny bohatství vytvořeného vloni ve světě skončily u procenta nejbohatších lidí planety, a naopak chudší většina lidstva prý nezískala nic. Analýza neziskové organizace Oxfam také uvádí, že posilování miliardářských účtů vypovídá spíše o selhání stávajícího systému než o hospodářském rozkvětu. „Nepovažuji to vůbec za problém. Je to pouze statistické cvičení. Důležité je, že lidstvo bohatne, a máme pro to mnoho statistických údajů už od roku 1820,“ uvedl v pořadu Pro a proti ekonom Jiří Schwarz z Centra ekonomických a tržních analýz.

Bureš se shoduje s britskou organizací v tom, že k nápravě současného stavu by mohly přispět vyšší majetkové daně. „Ale je otázka, do jaké míry a kde. Ve Spojených státech by asi něco zmohly, ale v takové Etiopii, kde se žádní miliardáři typu Jeffa Bezose jednoduše nevyskytují, by to asi nezabralo.“

Za zarážející Bureš označuje statistiky týkající se chudší poloviny populace, jejíž čisté jmění podle Oxfamu výrazně pokleslo, a to o více než 10 procent. „Je otázka, jestli se tomu dá plně věřit. Ale i kdyby vývoj nebyl tak dramatický, tak nůžky se rozevírají,“ připouští.

Oxfam statistiku připravuje na základě každoroční analýzy investiční banky Credit Suisse, která se podle Bureše opírá o řadu více či méně důvěryhodných zdrojů.

„Je lepší sledovat trendy než změny z roku na roku. Jiné statistiky ukazují na podobné trendy pokud jde o vyspělý svět, ale nehodnotí zdaleka tak špatně rozvíjející trhy,“ upozorňuje ekonom.

Podle těchto statistik si v posledních 15 letech poměrně výrazně polepšila i ta nejchudší část populace, zejména pak v zemích, jako je Indie nebo Čína.

autoři: Michael Rozsypal , ert
Spustit audio

Související