Nový druh říčního delfína

23. leden 2014

Téměř po sto letech byl objeven zcela nový druh delfínovce. Žije v centrální Brazílii a od svých příbuzných se liší nejen geneticky, ale také menším počtem zubů.

Jižní Amerika je domovinou růžovo-šedých říčních delfínů rodu Inia. Kromě barvy a záliby ve sladké vodě se od svých mořských příbuzných liší také delším čenichem. Tito delfínovci jsou hojně rozšířeni v Orinoku, Amazonce a řece Araguaia , která není součástí povodí Amazonky. Vědci až dosud rozeznávali maximálně dva druhy: delfínovce amazonského (Inia geoffrensis) a delfínovce bolívijského (Inia boliviensis). Srovnání mitochondriální DNA delfínovců z různých oblastí však nečekaně odhalilo třetí druh říčního delfína z řeky Araguaia. Podle místa výskytu dostal latinské jméno Inia araguaiaensis.

Nově popsaný druh se od delfínovce amazonského oddělil asi před 2,08 miliony lety. Toto datum odpovídá době, kdy se povodí řeky Araguaia oddělilo od povodí Amazonky. Izolace nebyla úplná, ale prudké vodopády byly pro říční delfíny, kteří plavou jen pomalu a na rozdíl od svých mořských příbuzných vyskakují nad vodu jen vzácně, nepřekonatelnou překážkou. Druh se tak mohl nerušeně vyvíjet na vlastní pěst, což vedlo nejen ke genetickým, ale i morfologickým změnám. Zatímco ostatní druhy delfínovců z Amazonie mají 25 až 29 zubů, delfínovec Inia araguaiaensis jich má jen 24.

Oblast výskytu jednotlivých druhů delfínovců

Objev nového druhu říčního delfína je vzrušující událostí, radost však kalí strach o jeho další osud. Vědci odhadují, že jeho populaci tvoří pouhá tisícovka jedinců. Povodí řeky Araguaia silně narušuje lidská činnost, především stavba přehrad a rybolov, který delfínovcům ubírá potravu. Jsou to vážné důvody k obavám, že nově objeveného delfínovce by po víc než 2 milionech let mohl stihnout osud jeho příbuzného z druhého konce světa – delfínovce čínského (Lipotes vexillifer), který je od roku 2007 považován za pravděpodobně vyhynulého.

Zdroj: PLOS ONE

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio