Novelou míříme k depolitizaci veřejnoprávních rad, říká Benda. Zbytečné zasahování do zákona, kritizuje Kettner

17. květen 2023

Vláda se znovu pokusí prosadit novelu týkající se volby radních České televize a Českého rozhlasu. Nově by radní měli být voleni i Senátem. Podle mediálního analytika Filipa Rožánka chybí politikům napříč stranami ucelená a dlouhodobá vize, na které by v oblasti veřejnoprávních médií panovala shoda.

Čtěte také

Podle vládního poslance a předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy se vláda novelou snaží pokračovat v depolitizaci veřejnoprávních rad tak, aby rada nemohla být odvolána jako celek. Novela by rozdělila rady mezi obě komory Parlamentu, přičemž dvě třetiny rady by mohla odvolat Poslanecká sněmovna a jednu třetinu Senát.

Opozice kritizuje vládu za to, že se snaží do volby radních zapojit Senát, ve kterém má většinu, stejně jako v Poslanecké sněmovně.

„Na to bych měl odpověď jedině takovou, ať dostane své lidi do Senátu. Je přece absurdní tvrdit, že když do procesu zapojíme druhou komoru, chceme tím zvýšit svůj vliv. To, že opozice neumí své lidi dostat do Senátu, je jejich problém, nikoli můj,“ říká Benda.

Depolitizace veřejnoprávních rad

Podle něj v minulém volebním období hnutí ANO společně s SPD a komunisty opakovaně přemýšlelo o tom, že by mohlo rady veřejnoprávních médií odvolat.

„Myslím si, že je to špatně. Politici nemají stát před tímto dilematem. Mají odvolávat lidi až v okamžiku, kdy někdo odejde nebo individuálně zklame. Nemáme být vystavováni pokušení odvolat celou radu a udělat si to k obrazu svému,“ vysvětluje Benda.

Čtěte také

Podle poslance Zdeňka Kettnera (SPD) jde však o zbytečné zasahování do zákona.

„Voliči volí senátory na základě politických přesvědčení. To, že by senátoři měli volit Radu ČT, a tím pádem ovlivňovat vysílání nebo ho kontrolovat, při volbách nebylo řečeno. To znamená, že současné dvě třetiny Senátu byly zvoleny s tím, že voliči absolutně netušili, že takovou pravomoc Senát bude mít. V tom případě, pokud na tom bude trvat pětikoalice, pak bych byl pro to, aby účinnost zákona začala platit až v okamžiku, kdy se Senát úplně obmění a voliči už budou vědět, jakou další věc bude mít Senát na starost,“ říká Kettner.

Podle Bendy k odložení platnosti novely dojde, ale pouze do začátku října, kdy má být zvolen nový ředitel České televize.

Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , arych
Spustit audio

Související