Petr Čornej: Jan Žižka. Život a doba husitského válečníka od lapkovských let po velká vítězství

10. říjen 2024

Jana Žižku zná historie jako nepřemoženého vojevůdce a geniálního stratéga. V podání historika Petra Čorneje však vystupuje mnohem plastičtěji jako polní velitel, charismatická osobnost vybízející k následování, ale také jako sršatý stařec budící kontroverze. Byly za ním stovky a možná tisíce mrtvých. I proto je tak vzrušující hledání jeho osobních motivací, jež na pozadí revoluční doby autor knihy podniká.

Je toho sice málo, co víme o mládí trocnovského zemana Jana Žižky, jsou to však poznatky charakteristické. Jako jednooký do dějin již vstupuje. Páska přes oko jej musela činit nepřehlédnutelným i jako člena družiny Matěje Vůdce, která, ať už ve službách vlivných šlechticů, nebo na vlastní pěst, na počátku 15. století zločinně škodila v oblasti jižních Čech a západní Moravy.

Čte: Jiří Valůšek
Připravil: Viktor Bezdíček
Napsal: Petr Čornej
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 8. 10. 2024
Knihu vydalo v roce 2019 nakladatelství Paseka.

Žižkovy rané delikty jsou nepochybné, stejně jako vladařská amnestie, jíž se mu dostalo.

V následujících letech se stal Žižka v Praze svědkem vlny vášní, které vyvolalo odmítnutí kalicha kostnickým koncilem a především odsouzení Jana Husa na hranici roku 1415.

Historik Petr Čornej si klade otázku, co přimělo starého válečníka připojit se k davu, který provedl defenestraci na Novém Městě a jehož vzbouření spustilo husitskou revoluci. Odpověď nalézá v Žižkově minulosti a v potřebě starce – podle tehdejších měřítek – nastoupit cestu ke spáse.

Čtěte také

Čornej provází čtenáře a posluchače Žižkovým životem od lapkovských let přes první kališnické bitvy až po jeho nejslavnější roky. Ukazuje Žižkův um stratéga i jeho kruté účtování s odpůrci. Vypráví o formativních zážitcích vojevůdce, jakým byla například ztráta zraku u hradu Rabí v roce 1421.

Historik popisuje i to, jak se husitské hnutí štěpilo a jak Žižka sám popravil palcátem nehodného husitského kněze. A cituje i poslední Žižkova slova: 

„Aby se milého Boha bojíce, i stáli a bránili věrně pravdy boží pro věčnú odplatu.“

Čornejova kniha se v roce 2020 stala v soutěži Magnesia Litera vítězem kategorie Litera za naučnou literaturu a také držitelem hlavní ceny Magnesia Litera Kniha roku.

Četbu vysíláme při příležitosti 600. výročí úmrtí Jana Žižky, které připadá na 11. říjen 2024.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.