Sladký seriál vědecké redakce. Vše, co jste chtěli vědět o cukru
Cukr bez energie
Umělá sladidla dnes mohou být až 30 000krát sladší než obyčejný řepný nebo třtinový cukr. To umožňuje používat danou látku ve velice malém množství. „Je to něco místo cukru, co vlastně nemá žádnou energii,“ vysvětluje Diana Chrpová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.
Související
-
Seriál: V jaké kondici je česká zemědělská půda?
Vědecká redakce připravila další seriál – tentokrát zaměřený na kvalitu půdy. Prozradíme, čím jsou prospěšné takzvané plechové krávy nebo proč bychom měli znát půdní mapy.
-
Seriál: Nadšení i obavy z umělé inteligence
Redaktoři vědecké redakce se zaměřili na umělou inteligenci ve všech jejích podobách a také na problémy i třecí plochy, které přináší.
-
Hokej je věda! Jak se chystá led a proč je každá hokejka jiná?
Jak vypadá výroba profesionální ledové plochy a jaká voda je k tomu nejlepší? Jak vznikají puky pro mistrovství světa? A proč je každá hokejka jiná?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.