Sladký seriál vědecké redakce. Vše, co jste chtěli vědět o cukru

Cukr bez energie

Umělá sladidla dnes mohou být až 30 000krát sladší než obyčejný řepný nebo třtinový cukr. To umožňuje používat danou látku ve velice malém množství. „Je to něco místo cukru, co vlastně nemá žádnou energii,“ vysvětluje Diana Chrpová z Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.