Nevidím žádný konkrétní pozitivní výsledek prezidentovy cesty do Číny, konstatuje sinoložka Lomová

2. květen 2019

Prezident Miloš Zeman se ani během své páté návštěvy Číny neodchýlil od kurzu, který vůči Pekingu nastolil. Nová Hedvábná stezka by podle něj měla vést i přes Českou republiku a firma Huawei by se v Česku měla podílet na digitalizaci, včetně budování sítě 5G.

I tentokrát s sebou prezident vezl podnikatele a sportovce. I tentokrát se podepisovala memoranda. Měla tato cesta prezidenta Zemana do Číny nějaký konkrétní výsledek?

Jiří Leschtina: Nejmladší z rodu Jágrů u čínského tyrana Si

Prezident Českého hokeje Tomáš Král (čtvrtý zprava) a hokejista Jaromír Jágr (třetí zprava) v Pekingu podepsali s čínskými kolegy dohodu o rozvoji česko-čínského programu ledního hokeje

Minulé dny hokejisty Jaromíra Jágra byly nesporně plné vzruchu. Nejprve čtyřmi góly zpečetil návrat svého týmu Rytíři Kladno po pěti letech do extraligy.

„Určitě to nebyl viditelný konkrétní výsledek, pokud nemáme na mysli některé výroky, které velmi znevažují autoritu České republiky vůči čínskému partnerovi… Navenek z toho, co bylo zveřejněno, nevidím žádný konkrétní pozitivní výsledek z této cesty,“ říká v Interview Plus ředitelka Ústavu dálného východu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, sinoložka Olga Lomová.

Neodvysílaný rozhovor

Miloš Zeman na úvod své cesty řekl v čínské televizi CCTV, že objem čínských investic zatím není tak velký, jak bylo slíbeno. Lomová si přečetla „tzv. přepis rozhovoru“ na webu prezidenta, ale samotný rozhovor nenašla.

„Našla jsem jen jakousi zprávu o interview, které prezident Zeman poskytl čínským médiím. Ze zprávy citovaly televizní stanice, ale žádné interview jsem neviděla. Ale jak ve zprávě, tak v citacích na čínských televizích se pořád opakovalo jen to, že prezident Zeman bezpodmínečně podporuje projekt nové Hedvábné stezky, že doufá, že porostou investice a ČR se stane důležitým partnerem v budování železničních koridorů,“ vysvětluje a dodává:

Ondřej Konrád: Prezidentovy čínské konstanty i proměnné

Český prezident Miloš Zeman a čínský prezident Si Ťin-pching, oba v doprovodu manželek

Je libo ilustraci k prezidentovu často opakovanému výroku, že jenom idiot nemění názory? Stačí si pročíst, co říkal on sám během minulých dnů v Číně.

„Zaujalo mě, že se v čínském provedení říká, že se bude podílet na propojování Číny a Německa vysokorychlostní železnicí, což mě docela pobavilo, protože jako by z toho ta Česká republika skoro vypadla.“ Zdůrazňuje, že čínská televize je ostře cenzurovaná a prezidentovi muselo být jasné, že kritika nebude odvysílána.

Odklizený poradce?

Čínské investice měla v České republice zastřešovat firma CEFC. Ta pak zanikla, zastupoval ji Jie Ťien-ming, který zmizel. Nyní prezident uvedl, že není ve vězení a z toho podle něho logicky vyplývá, že je na svobodě.

Lomová si myslí, že je pravděpodobně vyšetřován vnitrostranickým systémem, což je interní vyšetřování funkcionářů čínské komunistické strany, které probíhá ještě před případným soudním šetřením.

„CEFC měla neziskovou divizi v Hongkongu a její ředitel Patrick Ho, který byl přímým podřízeným Jie Ťien-minga, byl nedávno odsouzen v USA za korupci afrických politiků. Takže je tu velmi složitý případ a Jie Ťien-ming zmizel, když byl Patrick Ho v New Yorku zatčen,“ doplňuje souvislosti sinoložka.

O tom, jestli je na svobodě, se dá podle ní spekulovat, protože čínská vláda nemá zájem ho pronásledovat. V České republice pro ní udělal spoustu práce v získávání kontaktů mezi politickými špičkami. Jedna z fám říká i to, jestli nebyl odklizen proto, aby nemusel svědčit v americké kauze.  

Problém Huawei

Prezident také hájil firmu Huawei. Českou republiku kvůli varování před bezpečnostním rizikem, jež může tato firma představovat, označil za „vzteklý červený kousek“ na mapě Evropy. Německý regulační úřad v polovině dubna uvedl, že nevyloučí Huawei z tendru na budování sítě 5G. Jochen Hormann z Bundesnetzagentur řekl listu Financial Times, že všichni operátoři beztak využívají technologie Huawei, která navíc drží mnoho patentů.

Jan Fingerland: Zakleknutí na Huawei

Huawei

Evropa se dostala před dilema, o které nestála – musí si vybrat mezi Amerikou a Čínou, přinejmenším pokud jde o budování sítě pro šíření internetu 5. generace.

Lomová zdůrazňuje bezpečnostní rizika, protože na technickou stránku není odbornicí. Problémem podle jejího názoru je, že jsme zvyklí nahlížet na ekonomiku jako na nepolitizovanou záležitost, čínské vedení se ale politizací netají.

Británie oznámila, že Huawei se nebude smět účastnit dodávek klíčových komponentů sítě 5G, ale některých částí ano. Z Francie se ozývá, že chybějí od amerických zpravodajců silnější důkazy o tom, že Huawei může opravdu škodit.

„Co mají američtí zpravodajci, nevím, ale znám způsob fungování čínského systému a nedávno přijatý zákon, který nařizuje jakémukoliv čínskému občanovi i firmě v případě národního zájmu poskytovat, lidově řečeno špionážní služby, informace, být k dispozici čínskému státu. To mi stačí. Zákon byl přijat letos na jaře a jsou v něm definovány odměny a postihy pro ty, kteří poslechnou či neposlechnou. Je to institucionalizovaný požadavek, takže jestli představitel firmy Huawei říká, že žádné informace nebude čínské vládě o svých zákaznících podávat, tak by se majitel firmy provinil proti tomuto zákonu a mohl by například riskovat vězení,“ vysvětluje Olga Lomová.

Co se čínští turisté dozvědí, když přijedou do Česka? Je demokracie pro Číňany hodnotou? A jak může být projekt nové Hedvábné stezky rizikový? Poslechněte si celé Interview Plus. Moderuje Jan Bumba.

autoři: Jan Bumba , jpr
Spustit audio

Související