Ondřej Konrád: Prezidentovy čínské konstanty i proměnné

30. duben 2019

Je libo ilustraci k prezidentovu často opakovanému výroku, že jenom idiot nemění názory? Stačí si pročíst, co říkal on sám během minulých dnů v Číně.

Kde se na své páté cestě ve funkci ocitl zrovna v časech připomínky 30. let od studentských protestů. Ukončených tanky na pekingském náměstí Nebeského klidu a smrtí tisíců mladých Číňanů.

Lída Rakušanová: Zemanovo bloudění po Hedvábné stezce

Prezident Miloš Zeman v Číně, duben 2019

Prezident Zeman miluje gigantické projekty.

K čemuž Miloš Zeman poznamenal, zřejmě na novinářský dotaz, že demokratizace má probíhat krok po kroku po etapách, jinak by mohl nastat chaos a výrazná destabilita. Což si těžko vyložit jinak, než jako diametrální změnu názoru.

Jen si představme, jak by se asi Zeman tvářil řekněme 29. listopadu 1989, kdyby mu někdo řekl: Pozor, pozor, pane inženýre, brzděte, demokratizace musí postupovat etapově!

A námitce, že tentokrát Zeman mluvil o Číně, a to je hodně specifický případ, možno zase oponovat: tak to by tam konečně mohli s tou demokratizací aspoň na etapy začít! Jenže to je jeho příteli Si, bude-li chtít, tak podle změněné ústavy doživotnímu prezidentovi, zřejmě dost vzdálené.

Naopak, režim za jeho vedení zřetelně přitáhl šrouby. Mimochodem, Miloš Zeman se s ním za čtyři dny setkal jen jednou a to na dvacet minut. To vyhlíží jako pouhopouhá formalita.

Zahambující Lucembursko

V něčem ale Miloš Zeman názory nemění: komunistická Čína mu pořád imponuje. A vedení společnosti Huawei dokonce ujistil „osobní solidaritou“. To by se ale dalo lehce označit jako „slepá víra“. Neboť odkud Zeman ví, že jsou ohledně Huawei naprosto liché pochybnosti kybernetických expertů USA nebo Británie? Když v Číně platí zákon o povinné spolupráci všech tamních společností s tajnými službami?

Jiří Leschtina: Nejmladší z rodu Jágrů u čínského tyrana Si

Prezident Českého hokeje Tomáš Král (čtvrtý zprava) a hokejista Jaromír Jágr (třetí zprava) v Pekingu podepsali s čínskými kolegy dohodu o rozvoji česko-čínského programu ledního hokeje

Minulé dny hokejisty Jaromíra Jágra byly nesporně plné vzruchu. Nejprve čtyřmi góly zpečetil návrat svého týmu Rytíři Kladno po pěti letech do extraligy.

A proč nepravdivě říká, že jsme v obezřelém přístupu k Huawei „jedinou zemí Evropské unie“? A je to od nás – zajisté k USA – servilní? Tohle slovo by navíc měl český prezident při pobytu v Číně raději zapomenout. Aby se mu nevrátilo jako nepříjemný bumerang.

A Zeman stále také věří, že nastane čínská investiční expanze. Konečně. Cosi se v tomto smyslu snad teď v Pekingu podepisovalo. A mělo to ovšem přijít už roku 2016, jak Zeman halasně vyhlašoval během tanců kolem prezidenta Si v Praze.

Jenže Čínané si akorát koupili pár luxusních domů, jednu fabriku, kus pivovaru a fotbalový klub i se stadionem a to povětšinou na dluh. Zatímco investice rok od roku klesaly. Takže u nás kupříkladu za poslední roky investovalo Lucembursko pětkrát tolik. A naše obchodní bilance s Čínou je ve výrazném deficitu.

Poradce neukázán

Kateřina Procházková: Ekonomika jako služka politiky

Zástupci Bank of China a společnosti CITIC s českým prezidentem Milošem Zemanem v Pekingu, kde podepsali memorandum o investicích v ČR

Český prezident je opět v Číně... To zase bude investic! Tentokrát je ve své investiční prognostice přeci jen opatrnější.

Dlužno ale podotknout, že si na to Zeman před odletem do Pekingu stěžoval tamní televizi CCTV: malé investice prý představují skvrnu na vzájemných vztazích. To bylo poprvé, kdy připustil, že z těch vytrubovaných 200 miliard přišlo jen minimum a ještě nejde o investice, ale akvizice.

Za což ale možná trochu může někdejší prezidentův poradce Jie Ťien-ming, posléze zmizelý kdesi v útrobách čínských policejních vyšetřoven. Pan prezident se po něm nyní poptával a bylo mu řečeno, že prý není ve vězení. Takže, dodejme, snad naživu. Ale k setkání nedošlo.

Ondřej Konrád

Těžko říci, zda je to důvod k oslavě. A jestli má záminku k přípitku řadový občan kvůli tomu, co si v Číně dohodla společnost Sev.en. Energy Pavla Tykače. Anebo že se tam daří Home Creditu. Snad spíš pokud – aspoň po etapách jako ona demokratizace – k nám přijdou přece jen nějaké opravdové čínské investice. 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.