Neúspěšný prezidentský kandidát Harabin zakládá novou stranu. Slovákům chce vrátit jejich vlast

3. říjen 2019

Neúspěšný kandidát na slovenského prezidenta a soudce Nejvyššího soudu Štefan Harabin zakládá novou politickou stranu s názvem Vlast. V úvodním projevu Harabin zkritizoval prakticky celou politickou scénu a do parlamentních voleb chce jít s heslem „Spravedlnost pro každého“.

„Zákon, spravedlnost a pořádek neplatí pro všechny stejně. Zloději, kšeftaři a zkorumpovaná politická kasta si denně beztrestně přizpůsobuje zákony pro sebe, pro svoje peněženky a koryta,“ prohlásil Harabin.

Čtěte také

Podle komentátora slovenského deníku SME Petera Schutze zatím nelze odhadovat, zda Harabin se svou stranou uspěje v parlamentních volbách: „Je to plácnutí do vody. V případě jiných nových stran, jako je Progresivné Slovensko nebo Za lidi (založená exprezidentem Andrejem Kiskou), tomu předcházela několikaměsíční práce,“ srovnává.

Připomíná, že Harabin po neúspěšné kandidatuře na prezidenta popřel, že by chtěl zakládat novou stranu. „Nic za ní není. Nejsou tam žádní lidé, žádná práce. Je to jen tisková konference, na které ohlásil, že bude kandidovat. Ale i tak může dosáhnout hranice 5 %,“ soudí komentátor.

Harabinovi je nejbližší Marián Kotleba, případně Sme rodina, to je taková umírněnější forma. Možná jim ale ani neubere moc procent, protože oslovuje lidi, kteří nechodí k volbám.
Peter Schutz

Harabin podle Schutze názorově patří do proudu alternativní pravice a evropských populistických stran, jako je italská Liga nebo Alternativa pro Německo. „Říká úplné nesmysly. V prezidentské kampani byl asi stokrát přistižený při lži, ale on si z toho nic nedělá,“ dodává.

Má některá ze stran šanci porazit vládní SMER? Poslechněte si celý příspěvek.

autoři: Martin Matějka , ert
Spustit audio

Související