Kamila Pešeková: Sto dní stačilo Zuzaně Čaputové, aby se stala nejdůvěryhodnější političkou na Slovensku

23. září 2019

Když Zuzana Čaputová nastupovala do úřadu slovenské prezidentky, nikdo nevěděl, co vlastně první žena v čele státu zemi přinese.

A co lze od právničky a bývalé občanské aktivistky očekávat.

Čtěte také

Nikdo ji moc neznal, a proto nepřekvapí, že mnozí se zpočátku věnovali povrchním hodnocením, jako například co měla na sobě během slavnostní inaugurace, případně jaké další šaty předvedla během svých prvních zahraničních návštěv.

Teď po sto dnech ve funkci se ale ukazuje, že nová slovenská prezidentka je víc než pouhou módní ikonou. Na svých zahraničních cestách jednoznačně podpořila proevropské směřování Slovenska, stejně tak neváhala některým sousedům připomenout, jak moc důležité je dodržovat principy právního státu a nezávislé justice.

Její působení v politice hodnotí kladně více než polovina občanů. Podle posledního průzkumu veřejného mínění důvěřuje Čaputové 56 procent Slováků, a to ji řadí na první místo v důvěryhodnosti mezi politiky.

Zachová prezidentka politickou neutralitu?

Čtěte také

Na domácí scéně je její bilance zatím zdánlivě méně výrazná. Během zmíněného období prezidentka vrátila parlamentu několik zákonů, pomohla zajistit funkčnost ústavního soudu, což byl problém, který zdědila po svém předchůdci Andreji Kiskovi.

Oproti původním předpokladům se ale prezidentka Čaputová nesnažila za každou cenu oponovat vládě a vytvářet jakési druhé mocenské centrum v zemi. To ale neznamená, že by úplně mlčela a vyhýbala se tomu pojmenovat aktuální problémy společnosti.

Když například vyšlo kvůli zveřejněným odposlechům najevo, že kontroverzní podnikatel Marian Kočner čile komunikoval se státní tajemnicí na ministerstvu spravedlnosti, vyzvala ji prezidentka k rezignaci. To nakonec státní tajemnice udělala i přesto, že to zpočátku odmítala.

Čtěte také

Lze očekávat, že s tím, jak se budou blížit na Slovensku parlamentní volby, bude prezidentku slyšet častěji i co se týče domácích záležitostí. Politici a jejich strany se budou předhánět v tom, kdo svým stávajícím nebo potenciálním voličům slíbí co nejvíc.

Zajímavé bude také sledovat, jak se bude Čaputová chovat vůči své bývalé straně Progresívní Slovensko, která by se za určitých okolností mohla stát druhou nejsilnější stranou v zemi. A tím pádem i vážným hráčem v jednáních o podobě budoucí vládní koalice na Slovensku.

Kamila Pešeková

Je otázkou, jestli prezidentka zachová politickou neutralitu, anebo se stane spojencem současné opozice ve snaze vypudit stranu Smer po dlouhých letech z úřadu vlády. Anebo jestli bude trvat na tom, že Slovensko musí mít do budoucna většinovou vládu a pokoušet se ovlivnit její personální složení.

Nejenom věkem ale i svými politickými zkušenostmi mladá prezidentka může změnit Slovensko víc, než se hned po jejím zvolení mohlo zdát.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio