Kamila Pešeková: Prezidentka Čaputová volá po nezávislosti slovenské justice

27. srpen 2019

Když Zuzana Čaputová začínala svou prezidentskou předvolební kampaň, zdůrazňovala jedno hlavní téma. A sice soucit s těmi, kterým se stala křivda, ať už byly důvody jakékoli.

Odmítala chybějící vládu práva a mnohokrát během kampaně zopakovala, že nespravedlnost nemá místo v životě občanů.

Čtěte také

Po jejím zvolení slovenskou prezidentkou pak tento motiv jakoby upadl trochu v zapomnění, aby ho Zuzana Čaputová v posledních dnech s o to větší razancí opět zdůraznila.

Nyní vystoupila s projevem, který by se vedle inauguračního dal označit za její nejzásadnější. Prezidentka reagovala na informace, které se veřejnost dozvídá z médií a které popisují jakési „paralelní struktury“ ve státě. Tyto struktury souvisejí především s aktivitami podnikatele Mariana Kočnera.

Tomu se podle všeho podařilo postupně si získat na svoji stranu některé politiky, prokurátory i policisty, aby pak kryli jeho aktivity. A z jeho utajené a nyní zveřejněné komunikace je slovenská veřejnost šokovaná, protože se dozvídá, kdo všechno do těchto struktur patřil.

Pocit bezmoci a beznaděje

Čtěte také

Čaputová v projevu jasně odmítla způsoby, jakými se v minulosti „dala koupit spravedlnost“ jakoby to bylo nějaké zboží. Také se ale postavila proti tomu, že někteří byli ochotni tento stav tolerovat. Hlava státu se přitom pustila do otevřeného konfliktu s nejsilnější vládní stranou Smer.

Vyzvala státní tajemnici na ministerstvu spravedlnosti Moniku Jankovskou, aby odstoupila. Důvodem je, že členka této strany měla být v pravidelném kontaktu s Kočnerem a až do jeho zatčení si s ním měla vyměnit okolo tisícovky šifrovaných zpráv. Policie příslušné mobily státní tajemnice zadržela.

Teď jsou na tahu ministr spravedlnosti, případně premiér Peter Pellegrini. Oba zatím vyčkávají, i když Pellegrini možná vedený pudem sebezáchovy, vyzval státní tajemnici, aby zvážila odchod z ministerstva.

Čtěte také

Dá se říct, že prezidentka Čaputová, která se od nástupu do úřadu vyjadřovala k vnitropolitickým otázkám jenom sporadicky, se nyní výrazně ozvala a zaujala stanovisko. Ve svém projevu kromě jiného vyjádřila podporu vyšetřovatelům vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. To je důležité zvláště nyní, kdy se začíná díky zveřejněné komunikaci Kočnera s jeho lidmi postupně odkrývat rozsah jejich vlivu na policejní a justiční aparát země.

Nestranného pozorovatele tak může velmi lehko přepadnout pocit bezmoci a beznaděje, že celý systém je prohnilý a nelze čekat, že by se mohl sám od sebe napravit. S tím úzce souvisí snaha okolí bývalého premiéra Roberta Fica zlehčovat obsah zveřejněné komunikace s tím, že přece rozhodující údajně je, že Kočner již sedí ve vězení a že se tak stalo během vlády Smeru.

Kamila Pešeková

Situací, kdy se bude nejsilnější slovenská vládní strana snažit zahrávat věci do autu a neřešit je, bude s blížícími se parlamentními volbami přibývat. Bude hlavně na nové slovenské prezidentce, aby se těmto pokusům stavěla na odpor a ve svých vystoupeních na to upozorňovala veřejnost.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio