Kamila Pešeková: Daniel Lipšic, slovenský exministr, který měl být zavražděn

15. srpen 2019
Právník a bývalý slovenský ministr Daniel Lipšic

Před měsícem začal v západoslovenském Pezinku soudní proces s kontroverzním podnikatelem Marianem Kočnerem.

Za tu dobu pronikla na veřejnost řada detailů, které dokládají, o jak vlivnou postavu na Slovensku se jednalo. Kočner měl kontakty všude – do nejvyšších sfér politiky, na vedení policie, prokurátory a náležitě sebejistě se také podle toho choval.

Čtěte také

Detaily z policejních odposlechů také ukazují na těžko představitelnou míru cynismu, kterou Kočner dával najevo. Přepisy odposlechů dnes svojí hrubostí šokují čtenáře. Jako když například v zašifrované komunikaci se svojí pobočnicí Alenou Zsuszovou hovořil Kočner o zavražděném investigativním novináři Jánu Kuciakovi, že by se mohl „stát patronem novinářů, když už má v těle patronu“. 

Zmíněný novinář se ve svých textech věnoval mimo jiné i rozkrývání Kočnerových podezřelých aktivit a vazeb, přičemž podnikatel mu měl kvůli tomu vyhrožovat. Vzhledem k této skutečnosti a informacím z výše zmíněných přepisů je Kočner považovaný za hlavního podezřelého.

Jak ukazuje Kočnerova komunikace ze Zsuszovou, která měla za hlavní úkol dostat vybrané politiky do kompromitujících situací, ocitl se v hledáčku kontroverzního podnikatele mimo jiné i bývalý slovenský ministr vnitra a spravedlnosti, Daniel Lipšic.

Špička ledovce

Tento 46letý právník je dnes už oficiálně mimo politiku a v právě probíhajícím procesu s Kočnerem zastupuje soukromou televizní stanici Markíza. Jde v něm o údajný podvod se směnkami vystavenými v neprospěch majitelů nejsledovanější televize na Slovensku. Slovenské Ministerstvo vnitra nejnověji potvrdilo, ze obvinilo Zsuzsovou a další dve osoby z přípravy vraždy Lipšice a dvou prokurátorů.

Čtěte také

V dobách, kdy ale ještě byl politicky aktivní, patřil Lipšic k těm, kteří dali policii volnou ruku při stíhání závažné trestné činnosti. Usiloval také o posílení nezávislosti justice, která si nesla neblahou pověst z devadesátých let, kdy Slovensku vládl autoritativní premiér Vladimír Mečiar a soudci a prokurátoři se často chovali jako Mečiarovi přisluhovači.

Nepřekvapí proto, že největším oponentem těchto změn byl v rámci justičního aparátu tehdejší předseda nejvyššího soudu a pozdější ministr spravedlnosti Štefan Harabin. Teď mimochodem právě on zřejmě směřuje znovu do aktivní politiky.

Za Lipšicovy éry také vznikla speciální prokuratura, která vyšetřuje všechny případy korupce nebo závažné kriminality. Oslabit její postavení se po Lipšicově odchodu z vlády snažili mnozí, ale to se jim nepovedlo. Nikde ale není psáno, že se o to v nejbližší budoucnosti zase někdo nepokusí.

Kamila Pešeková

To, co aktuálně vyšlo najevo v souvislosti s Kočnerem, může být pouze špička ledovce. Říká se, že nad hladinou moře je z něho vidět pouze desetina, zatímco zbytek zůstává skryt pod ní. I u Kočnera a jeho vazeb na slovenské politiky toho může být ještě spousta, co mělo jednou pro vždy zůstat skryto před zraky veřejnosti.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio