Kamila Pešeková: Proces s Kočnerem a ozdravování demokracie na Slovensku

25. červenec 2019

V minulých měsících se toho napsalo hodně o demokracii na Slovensku.

Jestli fungují nebo nefungují ústavní instituce, kdo zastává klíčové funkce ve státě a jak moc je aktivní občanská společnost. Pod vlivem politické krize, kterou vyvolala vražda mladého novináře a jeho snoubenky, došlo k výměně v čele vlády i ve vedení policie.

Petr Šabata: Kdo si objednal vraždu Jána Kuciaka? Policie ukázala prstem

Podnikatel Marian Kočner, obviněný z objednání vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové

Slovensko je zemí ještě vulgárnějšího kapitalismu, než jaký známe v Česku.

Do prezidentského úřadu byla zvolena politička, která by za předešlých poměrů neměla šanci uspět, protože nepatřila do úzké party těch, kteří si na Slovensku v posledních letech pravidelně mezi sebou rozdělovali moc.

S trochou nadsázky se ale dá prohlásit, že teprve proces s kontroverzním slovenským podnikatelem Marianem Kočnerem, který před několika dny začal, může nastartovat proces ozdravování demokracie na Slovensku. Kočner se stal díky konexím do nejvyšších politických kruhů v zemi vlivným podnikatelem, který, jak se ukázalo, se při posilování svého vlivu nezastavil vůbec před ničím.

Letos na jaře ho policie obvinila z toho, že si objednal vraždu novináře Kuciaka, který psal o jeho rozsáhlých aktivitách. Kvůli tomu se ale Kočner zatím před soudem nezodpovídá. Aktuálně jde o dvě desítky let starý případ, kdy se snažil získat kontrolu nad tehdy vlivnou komerční televizní stanicí Markíza.

Důvěra občanů ve spravedlnost

S jejím šéfem Pavlem Ruskem, který byl pak později i slovenským vicepremiérem a ministrem hospodářství, měl obchodní spor. Vyřešit ho mělo několik směnek v celkové hodnotě 69 milionů eur, tedy necelých dvou miliard korun. Televize ovšem považuje podpis na směnkách za padělaný a viní Kočnera s Ruskem, že se proti ní spolčili.

Kamila Pešeková: Robert Fico prohrál, Slovensko přeskupuje politickou scénu

Nastupující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová odevzdala 25. května 2019 v Pezinku svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu na Slovensku přinesly důležité poselství pro zemi samotnou i pro další partnery v EU. Slováci svými hlasy potvrdili trend, který naznačují už několikáté volby za sebou, a to sice pokles podpory dlouholeté dominantní strany Smer. Stejně tak i velkou vůli po změně mezi občany.

Ukazuje se tak naplno na těsné propojení politiky s několika málo podnikateli, kteří si řadu let šli vzájemně na ruku na úkor státu a jeho občanů. Výsledkem toho byl systém, kdy měla každá politická strana jednoho mocného podnikatele nebo případně hned vícero figur v pozadí.

Na straně jedné je financovali, zároveň od toho očekávali politické protislužby. To vedlo k nárůstu apatie ve společnosti a k představám běžných občanů, že navzdory pravidelným volbám se beztak nemůže nic změnit k lepšímu. Celý systém tak podporovali pouze ti, kteří z toho měli nějaký hmatatelný přínos.

Naopak mladí lidé, kteří se tomu odmítali podvolit a chtěli, aby pravidla platila pro všechny stejně, na to často reagovali odchodem do zahraničí. A těm, kteří odejít nemohli, nezbylo nic, než rezignovat.

Kočnerovi s Ruskem hrozí v právě projednávaném případě, že budou kvůli údajnému falšování směnek odsouzeni až na dvacet let vězení. Oba se ale budou zodpovídat i v jiných kauzách, Kočner pravděpodobně i z Kuciakovy vraždy.

Kamila Pešeková

Než uslyší své tresty a než jejich advokáti vyčerpají všechny opravné prostředky, určitě ještě několik let uplyne. Ale první krok, kterým je návrat důvěry občanů ve spravedlnost tím, že složitý soudní proces vůbec začal, už byl učiněn.

Autorka je komentátorka Českého rozhlasu

Spustit audio