Nepohodlný historik Karel Bartošek ostře kritizoval své vlastní stalinistické knihy

19. červen 2020

Ze stalinisty reformistou, z reformisty disidentem, z disidenta exulantem – taková je životní cesta historika Karla Bartoška. Spoluautor Černé knihy komunismu zemřel v Paříži v roce 2004.

Historik Karel Bartošek (1930 – 2004) byl autorem řady knih, z nichž ty první – Hanebná role amerických okupantů v západních Čechách v roce 1945, Američané v západních Čechách v roce 1945, Z dějin dělnického hnutí na Plzeňsku: o úloze pravicových sociálních demokratů, všechny společně s Karlem Pichlíkem – byly výrazně poplatné stalinistické éře 50. let.

Karel Bartošek během projevu v Ústředním kulturním domě dopravy a spojů na Vinohradech, leden 1969

Své názory však začal přehodnocovat již na přelomu 50. a 60. let, jak o tom svědčí nejstarší nahrávka z archivu Českého rozhlasu. Na semináři z března 1960 vystupoval již tehdy Bartošek velmi ostře, kriticky hodnotil nejenom své kolegy, kteří stále ještě zůstávali u stalinistického pojetí historie, ale také své vlastní knihy a koncepty z 50. let.

Z velmi pozoruhodné a obsáhlé nahrávky – byť v dochované verzi bohužel takřka v půlce slova a před avizovanou diskusí ukončené – jsme vybrali čtyři klíčové ukázky.

Další, a to velmi krátký záznam Bartoškova hlasu, pochází z komponovaného rozhlasového pořadu o Norimberském procesu z roku 1967. Vzhledem k tomu, že Bartošek byl po většinu obrodné části roku 1968 na studijním pobytu ve Francii – a s rodinou se podle vlastních slov vrátil až v červenci – nedochovala se v rozhlasovém archivu žádná jeho reformní vystoupení z této doby.

Má právo inteligence emigrovat?

Další ukázka pochází z unikátní – byť technicky velmi špatné – nahrávky z ilegálního vysílání legálního Československého rozhlasu. Tento pojem se užívá pro rozhlasové vysílání prvního okupačního týdne roku 1968. Karel Bartošek se zde zúčastnil diskuse o budoucím směřování země. Bylo to v samotném závěru onoho týdenního období, těsně po návratu naší delegace ze Sovětského svazu. Komunistické vedení země tam podepsalo kapitulační moskevský protokol, o jehož podobě však v době vysílání diskuse ještě nebylo nic známo, a tak Bartoškovo vystoupení vyznívá ještě poměrně optimisticky.

Karel Bartošek v roce 2000 podepisoval v pražském knihkupectví Fišer svou knihu Zpráva o putování komunistickými archivy

Z období doznívání mediální svobody v pookupační části roku 1968 a prvních měsíců roku následujícího se dochovalo několik nahrávek, ve kterých zaznívá hlas Karla Bartoška. Vybrali jsme z nich tři ukázky: v první odpovídá na anketní otázku „Má právo inteligence emigrovat?“ (v anketě z ledna 1969 odpovídala řada známých i neznámých respondentů), druhá pochází z rozhlasové diskusní tribuny věnované dělnické politice a třetí ze semináře k událostem let 1938-1939, který se konal v březnu 1969.

V letech 1969-1970 byl Bartošek vyloučen ze strany, z Československé akademie věd a začal pracovat jako pomocný dělník; v roce 1972 byl krátce vězněn. Po nátlaku Státní bezpečnosti se v roce 1982 vystěhoval do Francie. Z následujícího období se dochovala zajímavá nahrávka pořadu BBC z roku 1984 o nástupu Gustava Husáka k moci v roce 1969. Z pořadu jsme vybrali záznam jednoho vstupu Karla Bartoška, který se s Husákem osobně znal.

Z polistopadového období jsme zařadili tři ukázky z obsáhlého bilančního rozhovoru s redaktorkou Janou Klusákovou z roku 1999.

autor: Pavel Hlavatý
Spustit audio

Související