Nemožná mise terénních biologů

24. červen 2009

Detailní výzkum života paježur z Nové Guinei považovali terénní biologové za "Mission Impossible". Metoda pokus - omyl ale ukázala, že i nemožné je někdy proveditelné.

Novoguinejské paježury (Zaglossus) patří mezi ptakořitné savce, kteří snášejí vejce. Na pohled vypadají jako přerostlí ježci s nápadně dlouhým a citlivým nosem, pomocí kterého hledají mravence a hmyz. Paježury jsou noční zvířata, která obývají nepřístupné pralesy a značnou část života tráví zahrabané pod zemí. Biologům z Wildlife Conservation Society proto trvalo celých 500 hodin práce v terénu, než vůbec spařili svou první paježuru.

Navzdory tomu vytrvali v práci a v letech 2001 až 2005 odchytili a označkovali 22 paježur, které vybavili radiovými značkami. Byli první, kdo něco takového dokázal, takže výzkum provázela řada omylů. Hlavním bylo připevnění značek na ostny paježur, ze kterých se značka často uvolnila ve chvíli, kdy se zvíře zahrabalo do země. Úspěch se dostavil teprve potom, co vědci značky připevnili na kotníky paježur. Díky záznamům z radiového sledování teď máme k dispozici detailní informace o způsobu života a lovu paježur i o jejich rozmnožování. Biologové doufají, že jim to pomůže zachránit paježury, které jsou na Červeném seznamu v kategorii kriticky ohrožených druhů, před vyhynutím.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.