Německý Die Zeit se zamýšlí nad americkou žurnalistikou po odchodu Trumpa z Bílého domu

16. listopad 2020

Novináři byli čtyři roky pod palbou z Bílého domu, přitom jim ale neuvěřitelně rostla čtenost. Takový The New York Times má teď třikrát víc předplatitelů než před čtyřmi roky. Končí období, ve kterém se střetává snaha o vyváženost zpráv se silným odporem vůči prezidentovi Donaldu Trumpovi, a to opravdu mezi většinou amerických novinářů, všímá si Die Zeit.

Čtěte také

Bylo to vidět i na zpravodajství v uplynulých dvou týdnech. Na televizi CNN zaznělo, že dlouhá národní noční můra je u konce. Komentátor New York Times zas přiznal, jak krásné je pro něj psát o Trumpově působení v Bílém domě v minulém čase.

Těsně po volbách velké americké televize přerušily vysílání Trumpovy tiskovky, na které mluvil o nepodložených volebních podvodech. Nabízí se otázka, proč něco podobného televize nedělaly poslední čtyři roky? Ve snaze o objektivitu se ale do amerických médií dostalo skoro každé Trumpovo slovo.

Tweety Donaldy Trumpa se v médiích zabydlely a postupně se staly normální součástí zpravodajství. Tím víc je ale aktuálnější, jak mají američtí novináři informovat o Trumpovi po jeho porážce ve volbách. Budou přebírat každé vyjádření z Twitteru bývalého prezidenta? Budou ho zvát do vysílání? Budou střežit kroky politiků Demokratické strany stejně pečlivě, ptá se závěrem Die Zeit.

Lockdown = den bez konce

Ztrácíme během lockdownu pojem o čase? Na to se ptá francouzský deník Le Monde. Autor článku se domnívá, že více lidí vnímá svou současnost jako jeden neurčitý den bez konce.

Čtěte také

Klasické události, které jindy odbíjejí rytmus roku jako třeba cyklistická Tour de France nebo tenisový Grand Slam Rolland Garros, letos našly jiný termín. Další akce se neuskutečnily vůbec. Za takových podmínek ještě zbývá přesunout oslavy Nového roku na 1. duben, spekuluje francouzský deník. Tyto společenské události se pak promítají i na úrovni jednotlivce.

Jeden den se tak trochu podobá druhému. A rozdíl mezi pracovním týdnem a víkendem se pro mnoho lidí může stírat. Navzdory tomuto bezčasí se nám ale může zdát, že události od března nabraly neuvěřitelné tempo.

Letošní únor někteří lidé vnímají jako vzdálenou minulost. Zároveň neplatí jasné pravidlo, že v pondělí ráno jdu do práce, protože je pondělí. Naše vnímání času se ocitá v mlze. Na druhou stranu v ní ale můžeme vidět i šanci, jak si náš čas rozvrhovat úplně jinak, list píše Le Monde.

Celý přehled zahraničního tisku, který připravil Tomáš Elbel, najdete v audiu.

Spustit audio

Související