Německo vyhlásilo částečný lockdown. Školy ale zůstanou otevřené, píše Deutsche Welle

29. říjen 2020

Částečný lockdown začne v pondělí, kdy se na měsíc uzavřou restaurace a bary, na veřejnosti se budou moct setkávat lidé maximálně v deseti a pouze ze dvou domácností. Zůstanou ale otevřené školy a školky, stejně tak i obchody – hlavně ale státní hranice. Budou ale Němci opatření dodržovat? Ptá se zpravodajský server Deutsche Welle.

Dosud se opatření přijatá vládou kancléřky Angely Merkelové těšila vysoké podpoře obyvatel. Německu se, ve srovnání s mnoha evropskými sousedy, dařilo v boji proti koronavirové pandemii relativně dobře.

Veřejná nálada se však mění, píše německý server, a ne všichni se zavedenými opatřeními souhlasí. Aktuálně je to 15 procent obyvatel Německa. Vyplývá to z průzkumu agentury Infratest.

Jeden z protestujících na demonstraci v Berlíně

Pro mnoho obyvatel Německa je otázka svobody jednotlivce přinejmenším stejně důležitá jako prosperující ekonomika, soudí německý server Deutsche Welle.

Dodává, že mezi největší kritiky dalších omezení kvůli koronaviru, jsou vedoucí představitelé krajně pravicové Alternativy pro Německo. Tedy nejsilnější opoziční síly v zemi.

I přes rostoucí míru nakažených je ale na tom Německo, ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi, stále dobře. Pokud jde o počet případů na 100 tisíc obyvatel, jsou německá čísla výrazně pod úrovní nemocných ve Švýcarsku, Česku nebo Belgii. Aktuální výzvou ovšem je, aby Němci nová opatření přijali a úřady si dokázaly vynutit jejich dodržování. Spoléhat se na dobrou vůli a poslušnost obyvatel, ke které je vyzvala kancléřka ve svém nejnovějším poselství, nemusí totiž stačit.

Polské protesty neutichají

Masové protesty Poláků proti zrušení potratů se změnily ve vzpouru proti autoritářské vládě a příliš mocné církvi. Myslí si to britský The Guardian. Ve svém redakčním komentáři připomíná, že polský Ústavní soud minulý čtvrtek skoro úplně zrušil možnost potratů. Tím se Polsko dostalo daleko mimo hranice toho, co evropské země považují za základní ženská práva.

Čtěte také

Krutost nařízení a šok ze zákazu potratů, o kterém se ani nediskutovalo, vyvolal velký odpor. K demonstrujícím ženám se přidali farmáři, horníci a třeba i taxikáři. Může to být bod zlomu, usuzuje britský Guardian.

Katolický nacionalismus vládnoucí strany Právo a spravedlnost odsuzuje své oponenty jako vlastizrádce. O polských hodnotách by se ale mělo debatovat veřejně, podotýká britský deník. A odkazuje na členství Poláků v Evropské unii. Protesty jsou prý signálem, že je stále víc lidí ochotných za toto své právo taky bojovat.

Celý přehled tisku, který připravil Matěj Skalický, najdete v audiozáznamu.

Spustit audio

Související