Německé vystřízlivění

8. srpen 2006

Po dobré náladě z mistrovství světa ve fotbale a krásném a slunném létě, došlo v Německu u voličů konečně k vystřízlivění, napsal zpravodajský časopis Der Spiegel. Už jen každý pátý občan hodnotí pozitivně velkou koalici sociálních demokratů a unionistů. Sedmasedmdesát procent občanů je s touto vládou nespokojeno, jak vyplývá z posledního průzkumu společnosti TNS Infratest, který probíhal v minulém měsíci exkluzivně pro tuto redakci.

Průzkum vykazuje statisticky odchylku plusminus tři procenta. Na začátku roku byl s prací kabinetu spokojen každý druhý, v květnu skoro každý třetí. Trend, který je na podobných průzkumech tou nejdůležitější informací, je tedy zřejmý: obliba velké koalice je na prudkém sestupu. Podle redakce za to může hlavně krize pracovních míst a obavy ze ztráty sociálních jistot, za které je už plně zodpovědný kabinet kancléřky Angely Merkelové. Víc než dvě třetiny všech občanů jsou nespokojení s vládou hlavně kvůli situaci na pracovním trhu, přesně to je 86 procent dotázaných. Kvůli daním se na koalici hněvá 81 procent, kvůli špatnému zdravotnictví 75 procent a kvůli nejisté penzi, i když se odchod do důchodu posune na 67 let, je s vládou nespokojeno 82 procent obyvatel.

Pokles obliby zvláště pociťují unionisté, tedy strany CDU a CSU. Kdyby byly v minulých dnech volby, dostaly by tyto strany jen 34 procent hlasů, tedy méně než při minulých volbách, kdy dostali 35,2 procenta hlasů. Stejně na žebříčku popularity klesá i obliba paní kancléřky Agely Merkelové. Nyní je s paní kancléřkou spokojeno 70 procent dotázaných a v květnu to bylo ještě 77 procent občanů. Před ní je spolkový prezident Horst Köhler s 74 porcenty hlasů.

Ještě výrazněji je cítit pokles obliby unionistů, když se redakce zeptala, jaké koalici by dali voliči přednost, kdyby se vláda rozpadla, což se v tento moment zdá jako pravděpodobné. Otázka zněla, jestli by upřednostnili semaforovou koalici červeno-žluto-zelenou nebo tzv. Jamajka-koalici, tedy černo-žluto-zelenou. 47 procent respondentů dává přednost koalici sociálnch demokratů, FDP a zelených před koalicí unionistů, FDP a Zelených. Pro tuto variantu by bylo jen 36 procent dotázaných. Přičemž kdyby byly nyní volby, dostali by žlutí liberálové z FDP 12 procent a Zelení devět procent.

Der Spiegel spekuluje o tom, že unionistům mohl v poslední době silně uškodit i poslanec Norbert Röttgen, který zastává funkci vedoucího unionistické frakce v Bundestagu, tedy parlamentu, který chtěl zároveň být i prezidentem Spolkového svazu německých průmyslníků, což je rovněž vysoká a lukrativní funkce. Podle průzkumu proti bylo 81 procent dotázaných. Od úmyslu sedět na dvou židlích opustil pan Röttgen až po masových protestech veřejnosti.

Z výzkumu ale vyplynula i další velice zajímavá skutečnost. V Německu se nachází asi 200 000 cizinců, kteří sice nedostali azyl, ale zároveň nemohou být odesláni do svých zemí. 68 procent obnyvatelstva si přeje, aby jim německá společnost zajistila jistější právo na pobyt ve Spolkové republice Německo. Zřejmě hlavně díky vymírání původního obyvatelstva a silnému působení médií se v Německu pozvolna mění vztah k cizincům: Kdyby je totiž nepřijímali, brzy by se Německo vylidnilo, což by pro ně znamenalo větší ohrožení, než které představují cizinci.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio