Německé reakce na exploze v Londýně

7. červenec 2005

Spolková vláda dnešní teroristické útoky v Londýně ostře odsoudila a vyjádřila Velké Británii solidaritu. Totéž učinil osobně také kancléř Gerhard Schröder, který se v těchto dnech účastní summitu G 8 ve skotském Gleneagles. Ve svém prohlášení před několika hodinami Schröder atentáty označil jako zákeřné a všem obětem těchto útoků a jejich rodinným příslušníkům vyslovil soustrast. Zároveň německý kancléř uvítal rozhodnutí britského premiéra Tonyho Blaira o tom, aby summit v Gleneagles pokračoval.

Podle německého ministra zahraničí Joschky Fischera atentáty pohrdají lidskými životy. Německo je útoky šokováno a s Velkou Británií hluboce soucítí. Také Fischer Londýn ujistil o neotřesitelné solidaritě ze strany Berlína.

Expert sociálních demokratů na vnitřní bezpečnost Dieter Wiefelspütz počítá s tím, že dnešní události v Londýně ovlivní také německou vnitropolitickou diskusi. V této chvíli ve Spolkové republice nehrozí akutní nebezpečí. Jak ale Wiefelspütz uvedl pro internetový zpravodajský sever Netzeitung, absolutní bezpečí před teroristickými atentáty nikdy neexistovalo a ani v budoucnosti existovat nebude. V současnosti je podle tohoto sociálně demokratického politika těžké posoudit, do jaké míry dnešní útoky v Londýně ovlivní bezpečnostní situaci v Německu. V každém případě však nastane období, kdy bude ze strany občanů i úřadů vyžadována větší bdělost.

Po útocích na londýnské metro a autobusy se německé úřady a dopravní podniky rozhodly zpřísnit bezpečnostní opatření. To se týká především Německých drah, jejichž mluvčí dnes v Berlíně oznámil, že ve spolupráci s policií bude na nádražích věnována zvýšená pozornost podezřelým předmětům. Dopravní podnik města Berlína sice v současnosti nemá indicie, podle kterých by německé metropoli hrozilo nebezpečí. Přesto vyhlásil tak zvaný žlutý bezpečnostní stupeň, tedy druhý nejvyšší stupeň ohrožení.

Ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko dnes policie zpřísnila bezpečnostní opatření u britských a amerických objektů, stejně jako u budov, které patří dalším státům, jejichž vojáci jsou nasazeni v Iráku. Totéž učinily bezpečnostní úřady v Bavorsku. Podle tamního ministra vnitra Güntera Becksteina sice nejsou k dispozici žádné informace o tom, že by v Bavorsku někdo plánovat teroristické atentáty. "Přesto je nutné zpřísnit opatření především v prostředí islamistů v Bavorsku," uvedl doslova Beckstein. Bezpečnostní úřady v Hamburku uvedly, že opatření v tomto hanzovním městě jsou už od útoku z 11.září na vysoké úrovni. Zatím však podle nich není důvod k panice, ani nic nenasvědčuje tomu, že by hrozilo větší nebezpečí.

Jak dnes podotýká agentura AP, případným atentátům na prostředky veřejné dopravy v Německu v podstatě nelze zabránit. To dnes potvrdil i mluvčí Dopravního podniku ve Frankfurut nad Mohanem Bern Conrads. Kdo bude chtít zaútočit na síť veřejné dopravy, bude schopen tuto myšlenku zrealizovat. Absolutní bezpečnost podle Conradse nikdy panovat nebude.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio