Němci hranice nezavřou. Ale když se bude zneužívat jejich přístup, bude víc kontrol, říká velvyslanec

1. říjen 2020

„Německou stranou je Česko vnímáno jako jisté nebezpečí, ale jsou velmi racionální a snaží se k nám přistupovat stejně jako k ostatním sousedům s rizikovými oblastmi,“ říká český velvyslanec v Německu Tomáš Kafka.

Německo zařadilo Českou republiku na seznam rizikových zemí kvůli zhoršující se epidemické situaci. Češi cestující do spolkové republiky tak musejí až na výjimky do karantény.

Velvyslanec Kafka označuje německý přístup za chirurgický: soustřeďuje se na problematické regiony, ale zároveň zohledňuje i hospodářské zájmy nebo dobré sousedské vztahy.

Čtěte také

„Německá strana nepřehání, ale nemůže si dovolit brát věc na lehkou váhu,“ podotýká Kafka s tím, že výjimky platí pro pendlery a řidiče kamionů.

„K žádnému zavírání hranic nedojde. Může přibýt kontrol, ale jen pokud by docházelo k masivnímu zneužívání německého benevolentního přístupu nebo nekontrolovanému nárůstu infekcí,“ předpokládá velvyslanec.

Jako běh na dlouhou trať

Německo zatím pandemii koronaviru zvládá poměrně úspěšně. Podle velvyslance je za tím konzistentní postup vlády, kvalitní zdravotnictví i disciplinovanost a trpělivost veřejnosti.

Čtěte také

„Němci ke koronaviru přistupovali tak, že s námi bude delší dobu, dokud se nepodaří vyvinout vakcínu. A že je třeba to brát jako běh na delší trať, ne mít krátkodobě dobrá až exkluzivní čísla,“ soudí Kafka.

I v německých městech včetně Berlína se sice konaly demonstrace proti restriktivním opatřením vlády, účastnili se jich prý ale zejména dlouhodobě nespokojení voliči Alternativy pro Německo, pro které je povinnost nosit roušky pouze rozbuškou, a lidé, kteří nejsou spokojení s tím, jak s nimi vláda komunikuje.

„Podle nedávných průzkumů 60 procent občanů plně souhlasí se stávajícími opatřeními a až 80 procent nemá pochopení pro lidi, kteří se vzpírají rouškám,“ uvádí diplomat s tím, že nespokojenci tvoří poměrně omezený segment německé společnosti.

Na jaře v Česku i v Německu fungoval faktor strachu. Potom u Němců sílil pocit zodpovědnosti. Nechce se jim riskovat karanténu.
Tomáš Kafka

Kafka vyzdvihuje roli německé kancléřky Angely Merkelové:

„Německou veřejností je vnímaná jako určitá instituce. Když to trochu přeženu, tak jako evropská královna, která se nemusí ke všemu vyjadřovat, ale každou debatu dokáže rámcovat a uklidňovat, když je třeba, ale zároveň dát impuls, aby společnost neměla pocit, že stagnuje.“

Čtěte také

Příští rok na podzim ovšem Německo čekají volby. „Je teď oblíbenou zábavou všech pozorovatelů německé politické scény sázet se, kdo by mohl být kancléřčiným nástupcem. Nakonec to většinou končí tím, že nejspíš opět Angela Merkelová. I když ona nebude k dispozici,“ uzavírá velvyslanec.

Jak Němci hodnotí vládní pomoc ekonomice? Dozvíte se v záznamu Interview Plus.

autoři: Veronika Sedláčková , Michael Erhart
Spustit audio

Související