Někteří zemědělci prodávají mlékárnám litr mléka i za 6 korun. Podle Zemědělského svazu je situace dramatická

13. červenec 2015

Nízké výkupní ceny, ruské sankce a zrušení mléčných kvót – to jsou hlavní strašáci zemědělců a zpracovatelů mléka. Jen za poslední rok klesla výkupní cena mléka o 16 % na hranici kolem 7 korun.

Podle ministerstva zemědělství ale pokles cen není ve srovnání s jinými státy tak dramatický.

S tím nesouhlasí předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha, pokles je prý velmi významný:

„Není to o 16 %, je to o něco více. Je pravda, že některé jiné státy pokles mají i větší, jsou to země na východ od nás. Některé země mají ten pokles menší. Záleží na tom, na jaké základně začínáte. Cena v České republice je vždy řádově v průměru o 15 až 20 % nižší, než je třeba na západ od nás.“

Někteří farmáři tvrdí, že aktuální ceny mléka jsou tak nízko, že můžou být dokonce i likvidační. Jak Pýcha dodává, podstatné je, jaké jsou náklady na výrobu.

„Jestliže máte náklady někde na úrovni 8,20 až 9 korun a vyrábíte za 7 Kč, někteří zemědělci možná prodávají i za 6 nebo za 6,20 Kč, tak samozřejmě nemůžete takovou výrobu dlouhodobě realizovat. Je otázka, jak dlouho ten pokles bude trvat a jak se budou vyvíjet i další příjmy zemědělců, protože budou v současné době nuceni financovat to mléko z jiných zdrojů,“ říká předseda svazu.

Připouští, že pro některé zemědělce a především pro malé farmáře je situace dramatická.

„Pro mlékárny je daleko nákladnější jezdit k malým farmářům, kteří mají malou dodávku, a to se promítá v ceně. Jsou to většinou malí farmáři, kteří prodávají dnes pod 7 korun, a je otázka, jak dlouho budou schopni takovou situaci vydržet. Dneska nedokážu říct, jak dlouho, ale čím delší ta situace bude, tím hůř pro chovatele, a tím víc jich bude končit s chovem dojných krav,“ uzavírá Martin Pýcha.

autoři: mvo , rkr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.