Některé léky jsou až příliš silné. Proto čerpáme i z přírodního lékařství, popisuje biochemik

23. květen 2022

„Jeden z problémů, který má moderní farmacie, je, že léky, které jsou na trhu, mají až příliš silné účinky. Zatímco když to porovnáme s rostlinným lékařstvím, tak tam ty účinky jsou mírnější,“ popisuje Tomáš Pluskal z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR. Už od své stáže v Americe totiž zkoumá pepřovník opojný, což je opojná zajímavá rostlina pocházející z Tichomoří, která má lehké psychoaktivní účinky.

Pokud tak člověk trpí mírnou depresí nebo nespavostí, tak, kdyby nasadil silná léčiva, tak to nemusí pro něj být úplně nejvhodnější léčba – například kvůli různým vedlejším efektům. „Molekuly z pepřovníky tak mohou být v tomto případě ten správný způsob pro řešení konkrétního zdravotního problému,“ popisuje.

Tomáš Pluskal

Tomáše Pluskala ale vedle pepřovníku ovlivňují ještě další zdánlivě nesouvisející věci – Japonsko a karate. Také tvrdí, že v životě u něj vždy velkou roli hrálo štěstí.

Původně totiž vystudoval softwarové inženýrství, pak odletěl do Japonska, aby se zdokonalil v karate a tam se mu život obrátil naruby. V Okinawě vystudoval molekulární biochemii, našel si ženu a v karate dosáhl na šestý dan. 

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu Hovory Naděždy Hávové.

autoři: Naděžda Hávová , lup
Spustit audio

Související