Nejstarší létající ryba

1. listopad 2012
Monitor

Létající ryby se zřejmě objevily ve stejné době jako první dinosauři. Naznačuje to téměř kompletní fosilie létající ryby z Číny.

Mezi rybami najdeme formy, které svůj vodní živel dočasně opouštějí a pronikají do vzduchu. Čeleď letounovití (Exocoetidae) má prodloužené prsní ploutve a asymetrickou ocasní ploutev. Díky nim mohou ryby po výskoku nad hladinu vody plachtit vzduchem desítky sekund a překonat vzdálenosti kolem 400 metrů. Nejstarší doklady o letounovitých rybách pocházejí z Evropy v období eocénu před 56 až 34 miliony lety. Stavbu těla vhodnou k letu však najdeme i u další, dnes vymřelé skupiny ryb s latinským názvem Thoracopteridae. Na fosilním záznamu se až dosud objevovaly nejdříve ve svrchním triasu, která začal před 228 miliony let.

Nově objevená fosilie z provincie Kuej-čou v jihozápadní Číně ale dokládá, že tyto ryby existovaly mnohem dříve - ve středním triasu, který začal před 245 miliony let. Druh Potanichthys xingyiensis měl podobně jako moderní létající ryby dobře vyvinuté prsní ploutve a asymetrickou ocasní ploutev. Díky tomu mohla ryba překonávat desítky metrů dlouhé vzdálenosti a provádět sofistikované vzdušné manévry. Ty jí zřejmě chránily život při napadení predátory, mezi kterými byli i velcí mořští plazi.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.