Nejstarší a největší vinný sklípek z Blízkého východu

25. listopad 2013

Archeologové na severu Izraele odkryli zbytky 3700 let starého vinného sklepa. V nich se skrývalo čtyřicet padesátilitrových džbánů na víno.

Vinný sklep byl součástí paláce kanaánského města Tel Kabri. Se svými rozměry necelých 5 x 8 metrů je vůbec největším, jaký se na Blízkém východě dochoval. Čtyřicet džbánů, které se v něm našly, mohlo dohromady uchovávat přibližně 2000 litrů vína. Analýza reziduí organických látek prokázala, že toto víno bylo silné, sladké a obsahovalo různé příměsi: mátu, med, skořici, bobulky jalovce a pryskyřici. Podobné složení mělo víno, které se před 2000 lety používalo k lékařským účelům ve starověkém Egyptě.

Archeologové na severu Izraele odkryli zbytky 3700 let starého vinného sklepa

Recepturu Kanaánci přísně dodržovali, protože obsah organických látek v každém džbánku byl stejný jako u všech ostatních. Víno bylo zřejmě určeno pro důležité osoby. Sklípek se nacházel nedaleko sálu paláce, v němž místní elita a snad i cizí hosté konzumovali kozí maso a zapíjeli jej právě vínem. Sklep i sál podle archeologů zničila stejná náhlá událost, pravděpodobně zemětřesení, které vše pokrylo sutí.

Zdroj: Brandeis University, George Washington University

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio